New York 11. septembra 2018 (HSP/Foto: screenshot YouTube)
 
Serena Williamsová dostala pokutu vo výške 17-tisíc amerických dolárov za porušenie pravidiel, keď počas finálového zápasu US Open nazvala portugalského empajrového rozhodcu Carlosa Ramosa “klamárom” a “zlodejom”

Serena Williamsová v rozhovore s portugalským rozhodcom Carlosom Ramosom

Serena Williamsová sa vo finále tenisového grandslamu US Open stretla s Japonkou Naomi Osakovou, ktorá silnú americkú súperku zdolala výsledkom 6:2 a 6:4 na sety.
Ako uvádza BBC Sport, portugalský rozhodca však Serenu počas zápasu niekoľkokrát penalizoval. V prvom sete dostala napomenutie za nepovolené podanie rady zo strany trénera Patricka Mouratoglua, v druhom sete počas stavu 3:2 za rozbitie rakety, za čo sa jej už odobral jeden fiftín. To už Serenu nahnevalo, ktorá neskôr počas stavu 4:3 povedala rozhodcovi, že je “klamár” s dodatkom: “Kedy sa mi chceš ospravedlniť?” Rozhodca Ramos jej už za to vzal celú jednu hru, takže stav bol 5:3 a japonská tenistka bola už blízko ku konečnému víťazstvu.
Williamsová po prehratom zápase odmietla rozhodcovi podať ruku a neskôr ho obvinila zo “sexizmu” za penalizovanie hry. Na tlačovej konferencii po zápase vyhlásila, že od trénera počas zápasu nedostala žiadne pokyny k taktike hry a “nechápe”, prečo by mal povedať, že to robil.

Tenisová moderátorka BBC Sue Barkerová, ktorá v roku 1976 vyhrala grandslamový French Open, povedala, že hoci “rozhodca dodržiaval pravidlá podľa knihy”, Williamsovej sa zastala vyjadrením: “Sedela som na ihrisku a dívala sa na mužov, ktorí nadávali rozhodcovi a ten neudelil žiadnu penalizáciu.”
Poukázala pritom na ďalšie prípady na turnaji, ako Alize Cornetová dostala trest pre zmenu trička na kurte, alebo ako rozhodca Mohamed Lahyani zišiel zo svojho miesta dole k hráčovi Nickovi Kyrgiosovi a presvedčil ho, aby sa nevzdal zápasu.
Barkerová preto konštatovala, že v sobotnom ženskom finále “bol tenis porazený a prišli sme o potenciálne fantastický zápas”.
Rozhodca Ramos v uplynulých dvoch rokoch už udelil napomenutie aj Novakovi Djokovičovi, Rafaelovi Nadalovi a Andymu Murraymu. Taktiež aj Sereninej sestre Venus Williamsovej na French Open 2016, že dostávala od trénera pokyny, ale nebola penalizovaná.
Na druhej strane, 18-násobná grandslamová šampiónka Chris Evertová “si myslí, že Serena zašla trochu príliš ďaleko, hoci mala právo niečo povedať, ale stále sa opakovala a nedala sa zastaviť”.
Ako dodáva New York Times, po zápase dostala Williamsová pokutu vo výške 17-tisíc dolárov, z toho 10-tisíc za verbálne sťažovanie sa na rozhodcu, čo je doteraz najväčšia pokuta zo všetkých ročníkov US Open, 4-tisíc za porušenie koučingu a 3-tisíc za zničenie rakety.
Za prebojovanie sa do finále však Serena Williamsová získala 1,85 milióna dolárov, z čoho sa odpočíta udelená pokuta.
 
 
Príspevok Ženské finále US Open: Serena Williamsová nezvládla emócie a nadávala rozhodcovi, ktorý ju penalizoval stratou jednej hry. Za svoju prehru so ženou paradoxne obvinila rozhodcu zo sexizmu zobrazený najskôr Hlavné správy.