Sladkosti a zdravý životný štýl, to si priam protirečí, no nie ak si rozumne vyberiete výživné ingrediencie a pripravíte ostatným koláčiky plné prospešných látok pre telo.

Vianočné sušienky

Stačí vymeniť bielu múku za celozrnnú, sladiť s rozumom, využiť prirodzenú sladkosť ovocia a zabezpečiť sýtosť koláčov rôznymi semienkami, orieškami či ovsenými vločkami. Inšpirujte sa výberom niekoľkých receptov na koláčiky, ktoré zasýtia a zdravým spôsobom uspokoja neodbytnú chuť na sladké.

Melasové sušienky

Ingrediencie:

  • 2 lyžice rozdrvených ľanových semiačok
  • 1 bielko
  • 1 banán
  • 1 šálka celozrnnej múky
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • ½ šálky melasy
  • 2 čajové lyžičky škorice
  • 1 čajová lyžička zázvoru
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Postup: Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte ľanové semiačka s bielkom. V ďalšej miske rozlačte banán, pridajte k nemu múku a ovsené vločky. Vlejte ľanovú zmes a melasu a poriadne zmiešajte, nakoniec pridajte zvyšok ingrediencií a zamiešajte. Na plech vystlaný papierom na pečenie pomocou lyžice robte kôpky cesta a pečte 25 minút. Z tejto dávky budete mať okolo 20 koláčikov.

Rýchle sušienky z jablkového pyré

Ingrediencie:

  • 3 zrelé banány
  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 1/3 šálky jablkového pyré
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica drvených ľanových semienok
  • ½ šálky sušených čerešní

Postup: Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pomocou vidličky rozmixujte banány, pridajte ovsené vločky, pyré, čerešne, ľanové semienka a vanilkový extrakt. Poriadne premiešajte a pomocou lyžice lyžice robte kôpky cesta na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 20 minút. Z tejto dávky budete mať okolo 36 koláčikov.

Upečte si tiež:

Mrkvové koláčiky

Ingrediencie:

  • 1 šálka celozrnnej múky
  • ½ čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 a pol šálky ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ¼ čajovej lyžičky drveného muškátového orieška
  • dve bielka
  • ¾ šálky tmavého cukru
  • ¼ šálky rastlinného oleja
  • ¼ šálky rozmixovaného ananásu (ak si vyberiete kompót, šťavu nepoužívajte)
  • ½ šálky nízkotučného mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 šálka strúhanej mrkvy
  • 1 lyžica pomarančovej kôry
  • ½ šálky nasekaných a opražených vlašských orechov

Postup: Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pomiešajte suché ingrediencie (múku, sódu bikarbónu, ovsené vločky, hnedý cukor, pomarančovú kôru, škoricu, muškátový oriešok). Pridajte mokré prísady (bielka, olej, ananás, mlieko, vanilkový extrakt) a premiešajte. Nakoniec vmiešajte hrozienka, mrkvu a orechy. Lyžicou robte kôpky cesta na plech vystlaný mierne namasteným papierom na pečenie. Pečte 15 minút. Z tejto dávky budete mať okolo 30 koláčikov.

Sušienky

Nepečené kakaové hrudky

Ingrediencie:

  • 1 roztlačený banán
  • 4 lyžice masla
  • 1 šálka cukru
  • ¾ šálky nesladeného kakaa
  • ½ šálky odtučneného mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky instantných ovsených vločiek
  • ½ šálky arašidového masla

Postup: V panvici zmiešajte všetky ingrediencie okrem vanilkového extraktu a ovsených vločiek. Na stredne rozpálenom sporáku priveďte k varu, pričom zmes často miešajte. Nechajte vychladnúť, pridajte vanilku a vločky a ďalej miešajte. Lyžicou urobte kôpky na papier na pečenie a nechajte vychladnúť. Z tejto dávky budete mať okolo 30 koláčikov.

Čokoládové guličky

Čokoládové koláčiky plnené tekvicou

Ingrediencie: CESTO:

  • ¾ šálky celozrnnej múky
  • 6 a pol lyžice kakaa
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ¼ šálky plus 2 lyžice cukru
  • 2 lyžice javorového sirupu alebo agáve
  • 2 lyžice mlieka
  • ½ lyžice vanilkového extraktu
  • 3 lyžice a jedna čajová lyžička oleja.

PLNKA:

  • 3 lyžice rozmixovanej tekvice
  • 3 lyžice hocijakého orieškového masla
  • ¼ lyžice škorice
  • ½ lyžice cukru
  • 1/8 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup: Trúbu predhrejte na 170 stupňov. Zmiešajte prvých päť ingrediencií a poriadne zmixujte. Následne pridajte ostatné prísady na cesto a opäť pomiešajte. V ďalšej miske zmiešajte ingrediencie určené na prípravu plnky. Z cesta (vždy naberte jednu vrchovatú lyžicu) vytvárajte najprv guľôčky, z ktorých následne vytvarujete placku. Do jej stredu dajte trochu plnky a opäť utvorte guľôčku. Pečte asi 10 minút. Keď koláčik vyberiete, mal by vyzerať mierne nedopečený. Nechajte ho aspoň 10 minút odstáť. Z tejto dávky budete mať okolo 18 až 20 veľkých koláčikov.