Praha 26. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

Najväčší cenový šok podľa prieskumu pravdepodobne pociťujú stravníci v Stredočeskom kraji

Spustenie elektronickej evidencie tržieb (EET) zvýšilo Čechom cenu obedov. V priemere si priplatia 4 Kč, ale suma, ktorú musia vytiahnuť z peňaženky navyše, sa v závislosti od kraja výrazne mení. Zatiaľ čo v Plzenskom kraji zdražel obed o 3 Kč na 90 Kč (3,33 eura), v Stredočeskom kraji vydajú Česi takmer o 10 Kč viac.

Ilustračné foto

Ukázal to prieskum medzi viac než 4000 gastronomickými prevádzkami, ktorý uskutočnil obedový server menicka.cz. Uvedené priemerné ceny sú iba za hlavné jedlo.

Najväčší cenový šok podľa prieskumu pravdepodobne pociťujú stravníci v Stredočeskom kraji. Obed tam zdražel v priemere o 9,5 Kč na 95,80 Kč. Ani v najdrahšej Prahe v reštauráciách neprepisovali cenníky tak výrazne. Metropola v priemere zdražela obed (myslí sa hlavné jedlo) o 5,20 Kč na 109 Kč.

Naopak, najviac sa krotili v Moravskosliezskom kraji, teda v regióne, ktorého obyvatelia majú jednu z najnižších kúpnych síl v republike. Reštaurácie v tomto kraji zvýšili cenu hlavného obedového jedla o 1,6 Kč na 88,70 Kč.

Z prieskumu v regiónoch, ktorý nedávno uskutočnila MF DNES s pomocou krajských redakcií, vyplýva, že zhruba pätina reštaurácií zvýšila ceny všetkých alebo niektorých služieb. A to aj napriek tomu, že sa zároveň znížila daň z pridanej hodnoty z 21 na 15 %.

Okrem EET sa zdraženie vysvetľovalo rastom cien ďalších vstupov, napríklad surovín na prípravu jedál. Napríklad syr eidam podľa Českého štatistického úradu zdražel za rok do novembra o tretinu, maslo o osminu.