Veľká razia po celom Slovensku: Veterinári hľadajú v obchodoch TOTO nebezpečné mäso

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) odštartovalo prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) veľké kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii predávané na Slovenku. Dôvodom je vážne podozrenie z veľkých podvodov na mäse dovážanom do Európskej únie, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou.

„Po zverejnení informácií o podvodoch s brazílskym mäsom začali naši veterinárni inšpektori okamžite konať. Potvrdzuje sa, že potraviny, ktoré precestovali tisícky kilometrov z tretích krajín, môžu niesť vážne riziko. Na Slovensku máme kvalitné potraviny, ktorých výroba podlieha podrobným kontrolám v rámci celého procesu. Apelujem na slovenských spotrebiteľov, aby sledovali krajinu pôvodu nakupovaných potravín,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Predmetom cielených kontrol je zmonitorovanie, či sa na slovenskom trhu nachádzajú produkty živočíšneho pôvodu vyrobené v Brazílii a ich odber na laboratórne vyšetrenie. Maloobchody musia pozastaviť predaj brazílskeho mäsa až do vykonania laboratórnych vyšetrení. Cielené kontroly sa budú vykonávať až do odvolania.

Škandál enormných rozmerov

Mäsový škandál v Brazílii nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou.

Podvodníci roky predávali pokazené mäso

Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch dokonca karcinogénne prostriedky, do hydinového mäsa primiešavali kvôli zisku aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

Brazílsky mäsový škandál sa môže týkať aj Slovenska.

zdroj: topky.sk

Komentujte :)