Vedci prišli na “nové nebezpečenstvo” mäsa

Baltimore 20. júla 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)
 

Vedci Univerzity Johnsa Hopkinsa zistili, že chemické látky, ktoré sa používajú počas prípravy mäsových jedál, zvyšujú riziko rozvoja maniakálneho syndrómu.

Ilustračné foto

Ich článok bol publikovaný v časopise Molecular Psychiatry, tlačová správa je dostupná na webe MedicalXpress.
Odborníci analyzovali údaje z rokov 2007-2017 o stave zdravia a diéte 1101 ľudí vo veku od 18 do 65 rokov, ktorí boli zdraví alebo trpeli psychickými chorobami. Ukázalo sa, že pacienti s maniakálnym syndrómom 3,5 krát viac jedli mäso než ľudia bez porúch. Pri tom vedci nenašli súvislosť diéty s inými ochoreniami, ako je bipolárna porucha, schizoafektívna psychóza alebo depresia.
Experimenty na potkanoch ukázali, že dodanie nitrátov, ktoré sa používajú pri konzervovaní mäsových produktov, iba počas dvoch týždňov u zvierat vyvolávajú hyperaktivitu, ktorá je typická pre maniakálny syndróm.
Je to stav, ktorý sa charakterizuje stálou zvýšenou náladou a tiež motorickým a psychickým vzrušením. Často sa záchvaty choroby vyskytujú spoločne s bipolárnou poruchou. Okrem toho syndróm môžu vyvolať dávky liekov, drog a dokonca i chirurgická operácia.
 

Príspevok Vedci prišli na “nové nebezpečenstvo” mäsa zobrazený najskôr Hlavné správy.

ZDROJ >>

Komentujte :)