V prípade potravinovej krízy by mohol na Slovensku nastať hladomor. Kto je za túto situáciu zodpovedný?

Bratislava 13. januára 2018 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

Potravinová kríza by pre Slovensko znamenala hladomor. V sebestačnosti sme totiž na chvoste Európy,“ uvádza reportáž TV Markíza. Kto je však za túto situáciu zodpovedný? Vstupom do Európskej únie sme museli otvoriť svoj trh, čím naši podnikatelia nedokázali konkurovať zahraničným korporáciám. Navyše, poľnohospodári zo západných krajín dostávali a stále dostávajú vyššie dotácie než slovenskí, čo bolo posledným klincom do rakvy pre potravinovú sebestačnosť Slovenska.
Ilustračné foto

“Dlhé roky sa naše poľnohospodárstvo márne pokúša odraziť od dna. Výsledkom je , že štát nedokáže vyprodukovať toľko potravín, koľko sa v krajine spotrebuje,” uvádza sa v úvode reportáže televízie Markíza.
Bravčove mäso, ryby či víno, to je len časť základných surovín, v ktorých je Slovensko odkázané na dovoz zo zahraničia. Doslova “ohrozeným druhom” sú u nás chovatelia. V živočíšnej výrobe je Slovensko totiž sebestačné iba v produkcii vajec.
Pestovatelia dokážu dostatočne zásobovať Slovensko iba obilninami, repkou olejnou, cukrovou repou. V ostatných plodinách nás “zachraňuje” iba dovoz zo zahraničia. V potravinárstve dokážu uspokojiť potreby Slovákov iba chlieb, pečivo, koláče, nealko a pivo.
Kto je však za túto zlú situáciu zodpovedný? Ešte v 90-tych rokoch bolo Slovensko takmer úplne potravinovo sebestačné a dokázali sme vyrobiť výrobky, ktoré dnes dovážame zo zahraničia. V súčasnosti je na pultoch obchodov iba približne 40% výrobkov zo Slovenska. Dosiahli sme tak rekordné záporné saldo zahraničného obchodu s potravinárskymi výrobkami.
Hlavnou príčinou je Európska únia. Vstupom do tohto spolku sme totiž museli otvoriť svoj trh. Slovenskí podnikatelia nedokázali konkurovať “ostrieľaným” západným korporáciám.
“Pridaná hodnota, ktorá by sa v normálnom zmysle podnikania mala tvoriť na Slovensku sa bohužiaľ tvorí za našimi hranicami a absolútne to neprospieva ani Slovenskému poľnohospodárstvu ani Slovenskému potravinárstvu,” povedala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory pre televíziu TA3.
Ďalším dôvodom absencie slovenskej potravinovej sebestačnosti je ten, že od  vstupu do Europskej únie dostávajú slovenskí poľnohospodári nižšie dotácie než ich “kolegovia” v západných krajinách. Tieto podmienky vyrokovala vtedajšia Dzurindova vláda a súčasna vláda Roberta Fica nemá takú moc, aby to mohla zmeniť. Nemecko a Francúzsko totiž majú na riadenie EÚ najväčší vplyv, a preto tlačia na to, aby ich potravinári a poľnohospodári mali čo najväčšie výhody.
Samuel Gdovin

ZDROJ >>

Komentujte :)