Bratislava 7. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

K Devínu už dlhé roky neodmysliteľne patrí aj Devínsky ríbezlák. Tradičné lokálne ríbezľové víno je vyrobené v špecifickom pomere z červených a čiernych ríbezlí. Vinár Augustín Mrázik sa podujal túto tradíciu obnoviť na profesionálnej úrovni

Ilustračné foto

„Slovensko je síce malá krajina, ale dokáže zaujať unikátnymi produktmi k akým Devínsky ríbezlák nepochybne patrí. Veľmi sa teším, že Vinárstvu Mrázik sa podarilo obnoviť tradíciu výroby ríbezľového vína. Takýto produkt nielenže poteší naše chuťové poháriky, ale tiež prispieva k zachovaniu nášho spoločného kultúrneho dedičstva – tradičných poľnohospodárskych produktov vyrobených zaujímavým a často unikátnym spôsobom,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná na podujatí Ríbezľový Devín 2019. Ako podotkla, ríbezliam sa pre vysoký obsah vitamínu C hovorí aj „citrónovník severu” a preto by nemali chýbať v žiadnej záhradke.

„V roku 1922 založil miestny obyvateľ Devína Alois Sonntag veľkovýrobu ríbezľového vína. Na Slovensku mal desiatky odberateľov, reštaurácií a krčiem a ríbezľové víno vyvážal aj do zahraničia. Jeho ríbezľový vermut získal zlatú medailu na výstave v Paríži. Odvtedy sa devínsky ríbezlák stal fenoménom, známym široko-ďaleko,“ priblížil vinár Augustín Mrázik, producent kvalitného devínskeho ríbezľového vína, ktorý sa dlhodobo usiluje o záchranu tradície výroby tohto vína na Devíne.

Podľa Mrázika výroba ríbezľového vína od 90-tych rokov minulého storočia upadala a zopár Devínčanov ho vyrábalo už len v malých množstvách pre vlastnú potrebu. „Aby táto tradícia nezanikla, obnovili sme v roku 2007 výrobu devínskeho ríbezláku v spolupráci s pánom Ottom Zmelíkom, ktorý sa jeho výrobe venuje už dlhé roky,“ spomína Augustín Mrázik.

Symbolicky, na sviatok sv. Urbana, bol v roku 2007 založený Devínsky spolok vinárov a vinohradníkov. Členovia spolku si zobrali za cieľ obnoviť vinárske a vinohradnícke tradície v Devíne. Ich zámerom je záchrana a oživenie vinohradov, pivníc a viech v Devíne, zviditeľnenie a zachovanie Devína ako vinárskeho mestečka. Jedným z prvých úspechov je začlenenie Devína do Malokarpatskej vínnej cesty, zdokumentovanie a sprístupnenie histórie vinohradníctva v Devíne.

Spropagovať tradíciu pestovania ríbezlí a výroby kvalitného ríbezľového vína na Devíne sa v sobotu 6. júla rozhodli organizátori už štvrtého ročníka kulinárskeho podujatia Ríbezľový Devín. Ako povedal organizátor podujatia Maroš Mačuha „súčasťou rôznorodej gastronómie je už tradične bohatý hudobný program ladený v štýle swingu a kultúry 20.-30. rokov 20. storočia. Dôvodom je jednak historická lokalita Devína, ale hlavne to, že tradície výroby v Bratislave presláveného Devínskeho ríbezláku siahajú práve do obdobia prvej ČSR. Návštevníci majú na podujatí možnosť vidieť až 50 historických cyklistov v dobovom oblečení v rámci sprievodného programu Velo orbis, na ktorom sa zúčastňujú aj nadšenci z okolitých štátov.“

Okrem predaja a degustácie najkvalitnejších vín z červených aj čiernych ríbezlí od vinárov nielen z Devína, čakala na návštevníkov pestrá ponuka produktov z ríbezlí – džemy, sirupy a rôzne pečené dobroty. Hitom podujatia sa už tradične stal výnimočný ríbezľový burčiak.

Vážení čitatelia, Hlavné Správy sú v zúrivej ekonomickej vojne s liberálnym establišmentom. Podporte nás a pomôžte nám vybojovať zápas o konzervatívne hodnoty. Vážime si každé euro.
č. účtu: SK15 0900 0000 0005 7106 3662

Chcem podporiť nezávislé spravodajstvo

Zdroj