Bratislava 12. marca (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Tatárske bifteky by sa už čoskoro mohli v reštauráciách podávať bez hrozby pokút. “Tatarák” je tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami. Terajšia vyhláška o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania ho zakazuje podávať. Ministerstvo zdravotníctva tak, ako už avizoval hlavný hygienik Ján Mikas, navrhlo tento týždeň jej zmenu. Platiť má od mája, bude to však závisieť aj od pripomienok kompetentných

Ilustračné foto

Podávaniu “tataráku” bude mať pravidlá. Pokrm bude potrebné pripraviť z vopred zmrazeného mäsa, bude sa musieť podávať bezprostredne po jeho dohotovení. Prevádzky, ktoré chcú podávať tatársky biftek, to musia vopred oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V jedálnom lístku má tiež byť informácia, že takéto mäso, ale aj tepelne neupravené ryby či vajcia, sa neodporúčajú konzumovať deťmi, tehotnými a dojčiacimi ženami či osobami s oslabenou imunitou.

Verejná diskusia o predaji “tataráku” v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia. Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.