San Diego 23. januára 2017 (HSP/Foto: TASR – Milan Kapusta)

Študenti z Kalifornskej univerzity, budúci inžinieri, sú jedny z tých, ktorí nasadnú na palubu kozmickej lode TeamIndus a v rámci výzvy Google Lunar XPRIZE sa pokúsia testovať životaschopnosť kvasiniek na Mesiaci a pomocou nich v tamojších podmienkach dokonca uvariť aj pivo

Ilustračné fotoIlustračné foto

Výskum správania sa kvasiniek na Mesiaci nie je dôležitý len pre pokus uvarenia prvého piva vo vesmíre, ale aj pre vývoj liečiv a potravín obsahujúcich kvasinky, ako je napríklad chlieb, či pri skúmaní istých foriem života vo vesmíre.

Skupina študentov z univerzitnej Jacobs School of Engineering nazvaná “Team Original Gravity” sú jedny z 25 tímov z 3000 vybraných, ktorých kozmická loď TeamIndus vynesie 28. decembra 2017 smerom na Mesiac.

Neeki Ashara v piatom roku odboru bioinžinierstva vraví: “My všetci oceňujeme pivovarnícke remeslo a niektorí z nás aj majú svoje vlastné domáce pivovarnícke zariadenia. Keď sme počuli o príležitosti navrhnúť experiment, ktorým by sa šlo na indickom moonlanderi, mysleli sme, že by sme mohli spojiť svoje hobby s konkurenciou, pričom sa zameriame na životaschopnosť kvasiniek vo vesmíre.”

Tento experiment nebude variť nejaké nefermentované pivo, ale všetky požadované činnosti pred pridaním kvasiniek bude potrebné urobiť na Zemi, skôr než v experimentačnej nádobe. Namiesto oddelenia “fermentačnej” fázy a fázy “sýtenia” sa tieto fázy plánujú kombinovať, čo eliminuje možnosť tvorby pretlaku a potrebu uvoľnenia nahromadeného CO2, čím sa tak proces vyhne hygienickým a bezpečnostným záležitostiam. Testovanie fermentácie a životaschopnosti kvasiniek bude prebiehať prostredníctvom tlaku a nie pomocou merania hustoty ako na Zemi, kedy je potrebná gravitácia.

Experimentačná nádoba má veľkosť nádoby na sódovku. “Obsahuje tri časti. Vrchná bude naplnená nevykvaseným pivom a v druhá bude obsahovať kvasinky. Keď kozmická loď pristane na Mesiaci, ventil medzi oboma komorami sa otvorí, čím sa zmiešajú. Keď kvasinky urobia svoju prácu, otvorí sa aj druhý ventil a kvasnice klesnú na dno a oddelia sa tak od kvaseného piva.”

Ľudia okolo indického projektu TeamIndus sú nadšení kvasinkovými pokusmi kalifornských študentov. Siddhesh Naik, radca pre “Team Original Gravity”, vraví: “Táto kvasinková štúdia je jedným z najlepších pokusov, ktoré majú byť vykonané na mesačnom povrchu, a som si istý, že sú jedným z hlavných súperov súťaže Lab2Moon.” Táto súťaž súvisí s využitím najlepších myšlienok, ako zúročiť plánovaný let na povrch Mesiaca.