Bratislava 8. októbra 2018 (HSP/Foto:Facebook)
 
„Slováci žerú sračky,“ tak sa svojho času vyjadril vo verejnoprávnej televízii jeden kandidát na župana a dodnes je jeho výrok viac než aktuálny

Ilustračné foto

Potravinový kritik Patrick Linhart známy z relácií Patrick Linhart Bez cenzúry, Vieš, čo ješ?, sa pravidelne zameriava na testy potravín, kde si nemilosrdne berie na paškál osoby či inštitúty zodpovedné za stav potravín, ktoré sa dostanú na pulty slovenských predajní. Dlhodobo poukazuje na zloženie potravín a gastronomické prevádzky, ktoré varia z priemyselne spracovaných potravín a polotovarov.
V zásade platí, že dopyt vytvára ponuku, lenže, keď je ponuka mizerná, Slováci sú nútení si vyberať menšie zlo. Tento osud nás postihuje ako pri voľbách, tak i pri každodennom výbere reštaurácie, keď si chceme dať zdravý obed.

Na snímke potravinový kritik Patrick Linhart

Patrick Linhart a známy výživový poradca Peter Planieta už neboli ochotní ďalej tolerovať tento stav a rozhodli sa založiť si vlastnú reštauráciu ŽIVA Planéta. „Základom sú slovenské „prvosuroviny“, nie výrobky z nich, poctivá kuchyňa a návrat k chuti. Ide iba o kombinácie poctivých surovín, čerstvých byliniek a šetrnej technológie varenia. Varíme bez múky, cukru, chémie, z overených kontrolovaných potravín, bez používania nekvalitnej soli, mlieka a polotovarov. Zahusťujeme zeleninou, varíme s láskou, a to pre vegánov i mäsožravcov,“ avizuje Linhart.
Čo v praxi znamená „Z poľa priamo na váš tanier“? Linhart sa ráno vyberie za miestnymi farmármi a preberie od nich debničku bio zeleniny, z ktorej sa následne varí obed. „Každého dodávateľa osobne navštívim a prejde hĺbkovou kontrolou. Za každým výrobkom stojí skutočná tvár so skutočným menom, nie ako v poniektorých reštauráciách, kde sa nedozviete ani zloženie, nieto ešte krajinu, či nebodaj kraj pôvodu. Keby som mal šetriť, podvádzať a variť z nekvalitných surovín, či polotovarov, radšej to tu celé zavriem a idem sa venovať iným veciam.“
 
Video tu:
 

 
Bistro sa nachádza v bratislavskom Freshmarkete, kde Patrick prevádzku denne kontroluje a dohliada na dodržiavanie štandardov. Peter Planieta zasa dohliada na vyvážené menu po výživovej stránke. Stretli sa, keď Linhart pracoval na reportáži o GMO.
Špecialitou, ktorú ŽIVA Planéta ponúka je tzv. krabičková strava – zabezpečenie plnej stravy na celý týždeň s donáškou až k vám domov alebo do práce. „Máme výsledky od bežných ľudí, ktorí si napravili zdravie, športovcov, ktorí si zlepšili výkon a samozrejmosťou sú aj celebrity, ktoré k nám pravidelne chodia, alebo si stravu nechávajú dovážať,“ uzatvára Linhart.
Existencia tejto prevádzky je dôkazom toho, že slovenskí konzumenti čoraz častejšie vyhľadávajú poctivé potraviny, lokálnych pestovateľov a farmárov, ale hlavne rozmýšľajú o tom, čo jedia. A čo máte dnes na obed vy?
Silvia Golemová
 
Príspevok Revolta v slovenskej gastronómii zobrazený najskôr Hlavné správy.