Recepty pre pacientov s chorobami obličiek

Bravčové po španielsky. Cestoviny

Čo treba (1 porcia): 100 g bravčového mäsa, 10 g stolového oleja, 10 g hladkej múky, 10 g šunky, 10 g mrazenej mrkvy, 20 ml smotany, 180 g varených cestovín, korenie, soľ, sladká paprika
Postup: Mäso očistíme a nakrájame na kocky. Orestujeme šunku, pridáme mäso, opatrne osolíme, okoreníme a restujeme. Všetko zaprášime múkou a pridáme smotanu s vodou. Zamiešame a pridáme mrazenú mrkvu. Varíme zakryté asi 25 minút, kým zmäkne mäso.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 954 kJ 24,2 g 43 g 54,2 g 490 mg 48 mg 270 mg 186 mg

Pečené kurča, varené zemiaky a jablkový kompót bez šťavy

Čo treba (1 porcia): 150 g kuracieho mäsa, 5 g masla, 5 g hladkej múky, 250 g zemiakov, 150 g jablkového kompótu bez šťavy, soľ
Postup: Umyté a očistené kurča osolíme a upečieme. Šťavu zahustíme múkou a prevaríme s maslom. K pečenému kurčaťu je vhodné podávať varené zemiaky. Zemiaky olúpeme, nakrájame a vložíme do hrnca s vodou. Pre zníženie draslíka je vhodné nechať zemiaky lúhovať vo vode najlepšie cez noc. Významné zníženie draslíka je však aj pri 2-hodinovom lúhovaní. Pred samotným varením vodu zlejeme a následne varíme zemiaky v novej vode.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 423 kJ 37,2 g 13,9 g 78,7 g 1 624 mg 67 mg 458 mg 931 mg

Morčacie prsia s ananásom

Čo treba (1 porcia): 150 g morčacích pŕs, 25 g oleja, 10 g hladkej múky, 30 g ananásového kompótu bez šťavy, 60 g lúpanej ryže
Postup: Morčacie prsia zľahka naklepeme, osolíme, poprášime múkou a na oleji krátko restujeme. Na alobal poukladáme opečené porcie mäsa, ktoré poprekladáme ananásom. Pečieme v horúcej rúre asi 30 minút. Prebratú ryžu prepláchneme studenou, potom niekoľkokrát horúcou vodou, vsypeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody, pridáme olej, zamiešame a privedieme k varu. Varíme pri nižšej teplote, až zmäkne (asi 15 minút).

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 790 kJ 39,3 g 28,5 g 61,9 g 550 mg 65 mg 389 mg 97 mg

Králik na rasci, chlieb, sterilizovaná uhorka

Čo treba (1 porcia): 150 g mäsa z králika, 10 g oleja, 5 g Maizeny, 80 g chleba, 1 ks sterilizovanej uhorky, drvená rasca, soľ
Postup: Porciu králika posypeme drvenou rascou, opečieme na oleji, podlejeme vodou, osolíme a udusíme domäkka. Šťavu zahustíme nálevom z Maizeny a trošky studenej vody.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 185 kJ 36,7 g 24,6 g 43,2 g 719 mg 49 mg 427 mg 860 mg

Pikantné kuracie barbecue (8 porcií)

Čo treba: 1/2 šálky zeleru nakrájaného, 1/2 šálky nakrájanej cibule, 1/4 šálky nakrájanej zelenej papriky, 1 a 1/2 ČL čili korenia, 1/8 ČL čierneho korenia, štipka pálivej paprikovej omáčky, 1 PL worcesterskej omáčky, štipka kajenského korenia (nemusí byť), 1 PL oleja, 1/4 šálky hnedého cukru, 4 šálky vareného kuracieho mäsa nakrájaného na kocky, 1/3 šálky kečupu s nízkym obsahom sodíka, 8 žemlí
Postup: Na panvici na oleji opražíme zeler, cibuľu a papriku do mäkka, 3 až 4 minúty. Pridáme hnedý cukor, kečup, koreniny a necháme zovrieť. Znížime teplotu, dusíme odkryté asi 3 minúty. Pridáme kuracie mäso a dusíme ďalších 10 minút. Podávame na rozkrojených žemliach.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Draslík Fosfor Sodík
1 331 kJ 34 g 10 g 392 mg 248 mg 318 mg

Morčacia vyprážaná ryža (3 porcie)

Čo treba: 3 šálky ryže, 1/4 ČL čierneho korenia, 2 PL repkového oleja, 2 rozšľahané vajcia, 2 šálky nasekaného vareného morčacieho mäsa, 1/2 šálky nakrájanej čínskej kapusty, 1 a 1/2 šálky jarnej cibuľky alebo cibule, 2 PL sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka, 1/2 ČL soli
Postup: Ryžu uvaríme a odložíme na noc do chladničky. Nasledujúci deň rozohrejeme olej v na strednom plameni. Pridáme ryžu, miešame, kým jemne nezhnedne. K ryži pridáme morčacie mäso, nakrájanú cibuľku, soľ a korenie. Za stáleho miešania varíme 1 minútu. V strede zmesi urobíme jamku, do ktorej vlejeme rozšľahané vajcia. Vajcia miešame, kým nezačnú, tvrdnúť a následne ich vmiešame do celej ryžovej zmesi. Pridáme čínsku kapustu, sójovú omáčku a podávame.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Draslík Fosfor Sodík
2 144 kJ 38 g 11 g 577 mg 371 mg 867 mg

Dusené fazuľové struky. Biele pečivo, bielkovinová usadenina

Čo treba (1 porcia): 200 g fazuľových strukov, 50 g cibule, 100 g bieleho smotanového jogurtu, 10 g oleja, ocot, 30 g anglickej slaniny, 2 ks vaječných bielkov, 80 g bieleho pečiva, pažítka, soľ, čierne korenie na ochutenie
Postup: Fazuľové struky očistíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozpustíme rastlinný olej a osmažíme na ňom cibuľu. Pridáme anglickú slaninu a fazuľku. Zalejeme ich vodou, osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Keď fazuľka zmäkne, prilejeme biely smotanový jogurt. Bielkovinovú usadeninu pripravíme: bielky rozšľaháme, osolíme a okoreníme, pridáme pažítku. Zmes nalejeme do uzatvárateľného vrecka, z ktorého vytlačíme vzduch a vložíme ho do vriacej vody na 10 minút.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 926 kJ 27,3 g 35,6 g 71,1 g 1 020 mg 386 mg 348 mg 899 mg

Piškótová bublanina s ananásom

Ingredience (10 porcií): 3 vajcia, 100 g cukru, 100 g hladkej múky, 300 g ananásového kompótu bez šťavy, 20 g práškového cukru na posypanie, 20 g hrubej múky na vysypanie formy
Postup: Piškótové cesto pripravíme tak, že do ušľahaných žĺtkov s cukrom zamiešame múku so snehom. Do vymastenej a múkou vysypanej formy poukladáme odkvapkaný ananásový kompót, na ktorý nalejeme pripravené cesto. Zvoľna upečieme.

Nutričné hodnoty (1 porcia)

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
654 kJ 3,3 g 3,8 g 27,2 g 65 mg 14 mg 49 mg 21 mg

Hamburské bravčové stehno

Čo treba (1 porcia): 90 g bravčového mäsa (stehno), 30 g koreňovej zeleniny, 5 g oleja, 10 g cibule, 20 g hladkej múky, 40 ml mlieka, 10 ml smotany, 30 g šunky, 20 g sterilizovaných uhoriek, 5 g horčice, 3 g cukru, 5 g masla, ocot, divoké korenie
Postup: Mäso umyjeme a očistíme a prešpikujeme polovičnou dávkou šunky a sterilizovanou uhorkou. Očistenú zeleninu a cibuľu si nakrájame na kocky. Rozohrejeme si olej, pridáme koreňovú zeleninu a cibuľu a podusíme. Do tohto základu pridáme osolené a okorenené mäso. Mäso polejeme malým množstvom octu, mierne zalejeme vodou. Potom prikryjeme a dusíme a podľa potreby dolievame teplou vodou. Mäkké mäso vyberieme. Šťavu zahustíme. Následne rozriedime vodou, dochutíme horčicou, cukrom. Za občasného miešania omáčku varíme. Počas varenia do omáčky vlejeme mlieko a na záver dochutíme smotanou. Dobre prevarenú omáčku precedíme a krátko prevaríme. Keďže nám zostala polovica šunky a uhorky, nakrájame ich na kocky a orestujeme na masle.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
1 918 kJ 25,9 g 28,8 g 23,6 g 475 mg 111 mg 313 mg 385 mg

Rizoto s mäsom a so zeleninou

Čo treba (1 porcia): 90 g ryže, 90 g bravčového mäsa, 10 g oleja, 20 g cibule, 30 g mrkvy, 30 g hrášku
Postup: Na oleji najprv necháme speniť najemno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájané mäso a opečieme. Necháme chvíľu dusiť. K mäsu pridáme uvarenú ryžu, na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Zalejeme potrebným množstvom vody, osolíme a necháme dusiť.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
3 057 kJ 21,9 g 34,9 g 80 g 654 mg 77 mg 360 mg 102 mg

Vianočný domáci perník

Čo treba (1 porcia): 400 g polohrubej múky, 200 g krupicového cukru, 50 ml smotany na šľahanie, 100 ml stolového oleja, 1/2 vrecka bio kypriacieho prášku bez fosfátov, 100 g ríbezľovej zaváraniny, 1 PL kakaa
Postup: Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom a kakaom, pridáme cukor, zaváraninu, zriedenú šľahačku, olej a premiešame. Zvlášť pri zvýšenej hladine fosforu by dialyzovaní pacienti mali obmedziť príjem mlieka na 50 ml. Preto je vhodnejšie do perníka použiť riedenú smotanu v pomere 50 ml smotany + 150 ml vody. Pripravené cesto vylejeme do vopred vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu. Pečieme asi 45 minút v mierne vyhriatej rúre. Pre zvýšenie energetickej hodnoty môžeme perník podávať napríklad s kompótovými hruškami bez šťavy.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
1 499 kJ 4,3 g 12,2 g 56,8 g 106,6 mg 16,4 mg 52 mg 4 mg

Vyprážané rybie filé so zemiakmi

Čo treba (1 porcia): 150 g rybieho filé, ocot, 10 g hladkej múky, 1/2 vajca, 10 g strúhanky, 15 g oleja, 250 g varených zemiakov
Postup: Filé pokvapkáme octom, veľmi málo osolíme, obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. V rozohriatom tuku vypražíme z oboch stranách. Zemiaky pred uvarením nakrájame na menšie kúsky a necháme lúhovať vo vode. Potom vodu zlejeme a varíme v novej. Tým znížime obsah draslíka takmer o polovicu. Pre zvýšenie energetickej a biologickej hodnoty pokrmu môžeme podávať s uhorkovým šalátom.

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 384 kJ 34,6 g 17,8 g 68,4 g 1 725 mg 70 mg 406 mg 647 mg

Zdroj: sanofi-aventis

Ilustračné foto.

Tipy na vhodné raňajky

Chlieb s Florou a so šunkou

  • 120 g chleba, 20 g rastlinného margarínu, 50 g dusenej šunky

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 470 kJ 22,2 g 29,3 g 62,3 g 290 mg 34 mg 243 mg 1 373 mg

Žemľa s bylinkovým maslom a so syrom cottage

  • 2 ks žemlí, 20 g masla, petržlenová vňať, pažítka, 60 g syra cottage

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 073 kJ 16,3 g 20,6 g 65 g 287 mg 96 mg 214 mg 743 mg

Toasty plnené syrom tofu, paradajkou a paprikou

  • 4 ks toastového chleba svetlého, 15 g masla, 70 g tofu, pažítka, 2 cherry paradajky, 1/2 bielej papriky

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 324 kJ 18,9 g 22,2 g 66,2 g 460 mg 122 mg 198 mg 848 mg

Vianočka, maslo, džem, tvarohová pena s jahodami

  • 80 g vianočky, 20 g masla, 20 g džemu, 80 g tvarohu, 10 g cukru, 50 g jahôd

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 645 kJ 20,4 g 34,3 g 76,9 g 452 mg 139 mg 139 mg 50 mg

Vhodné desiate

Šalát so syrom typu camembert (Encián), šunkou a hruškou. Opečený toast

  • 50 g syra camembert 60 %, 60 g kuracej šunky, 1 hruška, 1 lyžica olivového oleja, 90 g ľadového šalátu, 3 ks svetlého toastového chleba, 20 g masla

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 779 kJ 28,2 g 34,2 g 65,5 g 659 mg 298 mg 300 mg 1 070 mg

Obložená bageta

  • 1 ks vareného vajca, 20 g masla, 50 g šunkovej salámy, 50 g tofu, 30 g šalátovej uhorky, 1 cherry paradajka

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 460 kJ 23,7 g 28,7 g 66,3 g 302 mg 49 mg 202 mg 184 mg

Chlieb s tuniakovou nátierkou. Uhorka

  • 120 g rascového chleba, 30 g tuniaka vo vlastnej šťave, 20 g cibuľky, 20 g masla, 70 g uhorky

Nutričné hodnoty

Energia Bielkoviny Tuky Sacharidy Draslík Vápnik Fosfor Sodík
2 042 kJ 17,9 g 20,8 g 58 g 462 mg 67 mg 245 mg 666 mg

Zdroj: sanofi-aventis

Ovocie a zelenina v jedálnom lístku dialyzovaného pacienta

Presné množstvo ovocia a zeleniny možno určiť na základe výsledkov laboratórnych testov, ale platia všeobecné odporúčania:

  1. Ovocie: Každý deň zjesť jednu porciu čerstvého ovocia – najlepšie v dopoludňajších hodinách. Ďalšie porcie by mali byť uvarené alebo technologicky spracované.
  2. Zelenina a šaláty: Porcia zeleniny alebo šalátu by mala byť súčasťou obeda a večere. Na prípravu omáčok a zeleninových jedál používajte zeleninu sterilizovanú, mrazenú alebo konzervovanú. Šťavu vždy vylejte. Na prípravu šalátu vyberajte zeleninu s nízkym obsahom draslíka, a to do 230 mg K/100 g, napr. ľadový šalát, čakanka, hlávkový šalát, čínska kapusta, uhorky, sterilizované uhorky, sterilizovaný hrášok.

Z pohľadu obsahu nutričných hodnôt, najmä draslíka nie je nutné porcie vážiť, možno ich jednoducho odhadnúť v ruke.

1 porcia  
ovocie zelenina*
1 jablko Dve hrste nasekaného hlávkového šalátu
1 hruška Dve hrste nasekaného ľadového šalátu
Hrsť malín Dve hrste nasekanej čakanky
Hrsť jahôd Dve hrste nasekanej čínskej kapusty

*uvedené druhy zeleniny obsahujú veľmi malé množstvo draslíka na rozdiel od ovocia. A navyše si doplníte vlákninu.

Nápady pre zníženie hladiny draslíka:

  • Brokolicu, karfiol, mrkvu, zelenú fazuľku varte vo veľkom množstve vody, ktorú ďalej nepoužívajte.
  • Počas varenia nepridávajte soľ.
  • Zo sterilizovaného, konzervovaného a rozmrazeného ovocia a zeleniny vždy vylejte šťavu, ktorú ďalej nepoužívajte na ďalšiu prípravu a ani ako šťavu na pitie.
  • Zeleninu nepripravujte v pare, na grile ani v rúre – pri týchto úpravách v nej zostáva najviac draslíka.
  • Zeleninové šaláty doplňte o pár kvapiek rastlinného oleja.
  • Obmedzte predovšetkým ovocie a zeleninu s vysokým obsahom draslíka.
  • Ovocie s vysokou hladinou draslíka – banán, melón cukrový, rebarbora, marhule, avokádo, všetko sušené ovocie.
  • Zelenina s vysokou hladinou draslíka – bambusové výhonky, artičoky, brokolica, zeler, cibuľa šalotka, čierny koreň, cvikla, hrášok zelený, kel ružičkový, paštrnák, petržlen, poľný šalát, paradajky, sušená zelenina, zeleninové pretlaky.
  • Pozor! – Veľké množstvo draslíka majú zemiaky: Preto zemiaky vždy olúpte aj pri príprave šalátov, zemiakových ciest, knedlí atď. Ďalej zemiaky pokrájajte na menšie kúsky a nechajte namočené aspoň 2 hodiny. Zo zemiakov vodu vylejte a varte v novej vode. Uvarenú vodu zo zemiakov vždy zlejte.

Tipy na zníženie hladiny fosforu v krvi

  1. Budem poznať svoju hladinu fosforu.
  2. Nebudem používať ochucovadlá – masox, vegetu, grilovacie korenie, koreniace zmesi, pikantné omáčky – obsahujú až 500 mg fosforu.
  3. Vynechám z jedálneho lístka instantné potraviny, zápražky, polievky, polotovary (sekaná, fašírky).
  4. Budem kupovať len vitamíny, ktoré mi odporučí lekár.
  5. Budem sa zaujímať o zloženie potravín.
  6. Nebudem kupovať lahôdkové nátierky, peny – používajú sa do nich topené syry a ochucovadlá.
  7. V jedálnom lístku bude prevaha čerstvých syrov (žervé, cottage, tvaroh, Lučina).
  8. Budem vyberať len kvalitné údeniny s vyšším obsahom mäsa a menším množstvom soli.
  9. Z rýb budem vyberať len tie, ktoré nemajú jedlé kosti, napríklad tuniaka vo vlastnej šťave, filé, krabie tyčinky, zavináč.
  10. Mlieko ako nápoj obmedzím na 50 ml. Do sladkých pokrmov a múčnikov použijem riedenú smotanu v pomere 50 ml smotany + 150 ml vody.
  11. Potraviny s vyšším obsahom fosforu si budem nosiť na dialýzu (napr. čokoládu).
  12. Strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica, cícer, sója) do jedálneho lístka nezaradím alebo len po dohode s lekárom či nutričnou terapeutkou. Vhodnou alternatívou sú zelené fazuľové struky.
  13. Namiesto celozrnného pečiva použijem pečivo bežné (rožky, sendvič, bagety, žemle, chlieb pšenično-ražný, pšeničný, hrianky atď.), sladké pečivo (koláče, bábovky, vianočky, buchty, záviny, cukrárske výrobky, šišky, penové pečivo, cukrovinky atď).

Zdroj: sanofi-aventis

Môžem konzumovať ryby, keď som dialyzovaný?

  • Ryby zaraďujte do jedálneho lístka 3× týždenne kvôli obsahu bielkovín, dobrému zloženiu mastných kyselín, ľahkej stráviteľnosti a rýchlej príprave. Dôležitý je však správny výber.
  • Do vášho jedálneho lístka je vhodné je zaradiť: rybie filé, tresku, lososa, tuniaka čerstvého alebo konzervovaného, makrelu.
  • Menej vhodné sú krevety, ustrice, homáre, chobotnice.
  • Nevhodné – ryby s jedlými, krehkými kosťami – slede, ikry, rybie paštéty, ančovičky.
  • Príklad: tuniak v oleji: 25,5 g bielkovín, 294 mg fosforu; sardinky v oleji: 14,9 g bielkovín, 430 mg fosforu.

ZDROJ >>

Komentujte :)