Bratislava 2. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR – Radovan Stoklasa)

Európskych producentov cukru a pestovateľov cukrovej repy čakajú náročné mesiace. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová v reakcii na víkendové zrušenie kvót na cukor.
Ilustračné foto

“Roky trvajúce obdobie, počas ktorého platili kvóty na cukor, sa skončilo k 30. septembru 2017. Po tomto dátume sa trh s cukrom liberalizuje. V praxi to bude znamenať, že každá jedna cukrovarnícka spoločnosť pôsobiaca v Európskej únii bude vyrábať toľko cukru, na koľko bude mať kapacitu, možnosti, odbyt a hlavne dostatok cukrovej repy ako základnej suroviny,” priblížila.
“Kvóty na cukor sa teda zrušili, odteraz bude už len jedna kategória cukru, nie mimokvótový a kvótový. Nebudú žiadne výrobné obmedzenia, preto podniky vyrobia toľko cukru, koľko uznajú za vhodné. Cukor z EÚ sa bude môcť exportovať bez obmedzení, ale vyvezené množstvá budú závisieť najmä od svetovej ceny cukru. Ak je totiž svetová cena cukru nižšia ako v EÚ, tak export nie je zaujímavý,” zdôraznila.
Výrobcovia v EÚ podľa Holéciovej zareagovali na ukončenie kvót tak, že v rámci tejto aktuálnej kampane osiali v priemere o 16 % väčšie výmery plôch cukrovej repy. Adekvátne tomu sa teda očakáva aj vyššia výroba cukru v EÚ. Zároveň svetové ceny cukru poklesli v poslednom období až o 30 %, čiže cukor, ktorý sa v priestore EÚ teraz vyrobí, sa bude len ťažko realizovať na trhoch mimo EÚ.
“Aj preto sa hovorí o tom, že výrobcovia sa budú snažiť cukor po zrušení kvót uplatniť hlavne na európskom trhu. Vyššia výroba cukru v kombinácii s nižšími cenami na svetovom trhu môže priniesť aj tlak na ceny cukru, ktoré môžu klesnúť,” upozornila. So zánikom kvót zanikne podľa nej aj minimálna cena cukrovej repy, čo znamená, že cena cukrovej repy medzi pestovateľom a spracovateľom bude po zrušení kvót už vecou ich vzájomnej dohody.
“V rovnaký dátum sa nekončí len platnosť kvót na cukor. Liberalizácia a zrušenie výrobných obmedzení sa dotkne aj ďalšieho sladidla – izoglukózy,” dodala hovorkyňa SPPK.