Bratislava 26. marca 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)
 
Rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku každý rok diagnostikujú 5000 ľuďom. “Dá sa jej však predísť prevenciou a ak sa zistí včas, je dobre liečiteľná,” ubezpečuje pacientska organizácia Europacolon.

Ilustračné foto

Najmä ľudia, ktorí majú tento druh rakoviny v rodine, by si mali dať pozor na nadmernú konzumáciu niektorých jedál, obezitu a fajčenie, informuje onkológ Juraj Detvay. Medzi rizikové potraviny patria červené mäso, údené mäso, syry, potraviny s obsahom cukru a živočíšneho tuku a alkohol. Prospešná je však naopak fyzická aktivita, strava s obsahom vlákniny, zelenina a ovocie.
Okrem tejto formy prevencie sú podľa Europacolon dôležité aj pravidelné prehliadky a vyšetrenia. Na Slovensku sa vyšetrenie rakoviny hrubého čreva a konečníka realizuje zatiaľ len na požiadanie testom na skryté krvácanie v konečníku. Naň má raz za dva roky nárok každý človek po päťdesiatke. Ďalšou možnosťou je kolonoskopické vyšetrenie v špecializovaných pracoviskách.
Liečba potom zahŕňa operačné odstránenie nádorov, chemoterapiu a biologickú terapiu. Niektoré lieky sa dokonca dajú užívať v domácom prostredí. “Za posledných desať rokov sa možnosti liečby zlepšili,” ubezpečuje onkológ Radovan Barila. Ľuďom s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva a konečníka pomáhajú aj pacientske poradne, v ktorých bývalí pacienti radia súčasným. Jedna funguje v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, ďalšia vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach.
 
Príspevok Prevencia je pri rakovine hrubého čreva kľúčová, pozor na niektoré jedlá zobrazený najskôr Hlavné správy.