Bratislava 27. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Počasie jarným prácam na poliach na Slovensku praje. Práce na poliach sa začali už na väčšine územia Slovenska. Poľnohospodári zisťujú, v akom stave prezimovali na jeseň zasiate obilniny a repka. Porasty prihnojujú a zároveň sejú jarné plodiny. Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová

“Všeobecne môžeme povedať, že oziminy (hustosiate obilniny) prezimovali bez väčších problémov,” spresnila. Porasty v dobrej kondícii podľa nej avizovali Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore farmári napríklad z okresov Galanta, Komárno, Prievidza, Partizánske, Lučenec, Veľký Krtíš či Zvolen.

Ilustračné foto

Oziminy, ktoré dostali na jeseň primeranú výživu a potrebnú ochranu, kondične podľa jej informácií prezimovali veľmi dobre aj napriek tomu, že v zimných mesiacoch, hlavne v januári, teplota nedosiahla plusové hodnoty. Porasty repky dobre prezimovali napríklad v oblasti Rimavskej Soboty.

Poľnohospodári podnikajúci v bratislavskom regióne podľa Holéciovej v týchto dňoch siali napríklad hrach a lucernu. V komárňanskom okrese sa venovali aj sejbe maku, pšenice, jačmeňa a pravdepodobne koncom marca začnú aj so sejbou kukurice a slnečnice. Hrach, pšenicu či jačmeň dávajú do pôdy aj poľnohospodári v nitrianskom regióne, v oblasti Nových Zámkov, Levíc. V Senici a v južnejších častiach trenčianskeho regiónu začali už aj so sejbou cukrovej repy.

V regióne Bánoviec nad Bebravou sa začínajú jarné práce len postupne vzhľadom na to, že pôda bola ešte v polovici marca príliš vlhká a vo väčšine chotárov nebolo zatiaľ možné naplno pracovať na pôde. Naopak, v okresoch Prievidza a Partizánske pokračovali v minulých dňoch jarné práce v plnom rozsahu.

Poľnohospodárske podniky prihnojovali podľa nej oziminy a repku. V severnejších častiach okresu, kde padlo koncom februára vyše 35 milimetrov zrážok, pristúpili k leteckému hnojeniu ozimín. Viaceré podniky už začali siať jarný jačmeň.

Trnavskí poľnohospodári začali aj v tomto roku v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre odchytávať hraboša poľného. V predchádzajúcich rokoch im totiž tento škodca zničil časť úrody na poliach.

Kým južné regióny a niektoré oblasti stredného a východného Slovenska už začali na poliach naplno so sejbou jarín, severne položené regióny Slovenska sa na tieto práce pripravujú s odstupom niekoľkých dní, až týždňov. Pre zamrznutú pôdu poľnohospodári musia totiž počkať, kým pôda vo vyššie položených okresoch rozmrzne alebo nebude až príliš premočená.

“V monitoringu jarných prác bude Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pokračovať aj v ďalších dňoch. Informácie získava priamo od poľnohospodárskych podnikov, ktoré sú členmi 38 regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr,” dodala Holéciová.

 

Príspevok Poľnohospodári už pracujú na väčšine územia SR zobrazený najskôr Hlavné správy.