Bratislava 24. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

Poľská republika robí po škandále s poľským hovädzím mäsom všetky kroky na zvýšenie kontroly vlastných potravín. Plánuje napríklad posilniť počet veterinárov tak, aby predchádzali potravinovým škandálom. Uviedol to v piatok veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka na stretnutí s predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emilom Machom

Ilustračné foto

Na Slovensko sa z Poľska dováža široká paleta agropotravinárskych výrobkov, najmä ovocie – jablká, mäso a mäsové výrobky, zelenina. Na stretnutí sa hovorilo aj o kvalite týchto potravín. Predseda SPPK Emil Macho v tejto súvislosti uviedol, že slovenskí spotrebitelia nemôžu byť konfrontovaní s nižšou kvalitou a bezpečnosťou dovážaných produktov z Európy. „Robme všetky kroky preto, aby sme posilnili Európsku úniu a jej konkurencieschopnosť voči tretím krajinám. Sme pripravení na intenzívnejšiu diskusiu s poľskými poľnohospodármi a potravinármi ako naplniť tento cieľ,“ povedal v piatok Emil Macho.

Témou piatkového stretnutia bola aj diskusia o úrovni agropotravinárskeho priemyslu oboch krajín a dovozoch poľských potravín na Slovensko v kontexte nedávnych potravinových škandálov. “Podiel poľského agropotravinárstva na tvorbe HDP krajiny je vysoký. Tento fakt súvisí podľa aktérov stretnutia aj s tým, že Poľská republika si vyrokovala výhodnejšie podmienky pri vstupe krajiny do Európskej únie a má vyššiu úroveň podpôr z národných zdrojov než Slovensko,” dodala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Vážení čitatelia, Hlavné Správy sú v zúrivej ekonomickej vojne s liberálnym establišmentom. Podporte nás a pomôžte nám vybojovať zápas o konzervatívne hodnoty. Vážime si každé euro.
č. účtu: SK65 0900 0000 0051 5666 1326

Chcem podporiť nezávislé spravodajstvo

Zdroj