Pivo sa kvôli nedostupnosti môže stať luxusným tovarom

Svet 16. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Rick Rycroft)
 
Celosvetové extrémne počasie ovplyvňuje pestovanie plodín, aj tých, z ktorých sa vyrába pivo, varuje nová štúdia

Ilustračné foto

Pivo je najpopulárnejší alkoholický nápoj na svete. Výskumníci z University of East Anglia sa snažili dať si odpoveď na otázku, aká bude budúcnosť pivného priemyslu, ak neustane sucho a horúčavy v nadchádzajúcich rokoch.
Podľa ich štúdie v časopise Nature Plants, pri extrémnych poveternostných podmienkach môže celosvetová spotreba piva klesnúť až o 17% v závislosti od závažnosti podmienok, pretože ponuka kľúčových plodín nedokáže udržať krok s rastúcim dopytom. Zraniteľnosť dodávok piva v tomto smere nebola nikdy hodnotená.
Podľa News.com.au sa celosvetový jačmeň používa na rôzne účely, väčšinou kŕmenie dobytka. Menej ako 20% svetového jačmeňa sa použije na pivo, ale v USA, Brazílii a Číne najmenej dve tretiny jačmeňa. Jačmeň je tiež jednou z rastlín citlivých na teplo, čo je zvlášť ohrozené globálnym otepľovaním a extrémnymi udalosťami spôsobenými zmenou klímy.
“Zistili sme, že tieto extrémne udalosti môžu spôsobiť výrazné zníženie výnosov jačmeňa na celom svete,” uviedli výskumníci.
Podľa RT, pokles celosvetovej ponuky jačmeňa vedie k proporcionálne väčšiemu poklesu jačmeňa, ktorý sa používa na výrobu piva, a v konečnom dôsledku spôsobuje dramatické regionálne zníženie spotreby piva (napríklad až o 32% v Argentíne) a zvýšenie cien piva (napríklad až o 193% v Írsku). Hoci to nie je najviac súvisiaci vplyv budúcej zmeny klímy, klimatické extrémy počasia môžu ohroziť dostupnosť piva.
Bohatšie krajiny s hrdými pivovarskými tradíciami, ako sú Írsko, Belgicko a Česko, môžu byť najťažšie zasiahnuté. Spotreba v týchto troch krajinách by mohla potenciálne klesnúť o tretinu, vo Veľkej Británii asi o štvrtinu. Čína ako najväčší svetový spotrebiteľ by zaznamenala pokles o 10%, čo predstavuje 12 miliárd plechoviek piva.
Nedostatok môže mať za následok, že pivo sa stane luxusným tovarom. ale cieľom štúdie nie je povzbudiť k tomu, aby sa ho pilo viac, aby ceny zostali nízke.
“Nechceme povzbudzovať ľudí k tomu, aby pili viac, ale musíme urobiť niečo s klimatickými zmenami,” vraví profesor Dabo Guan.
 
Príspevok Pivo sa kvôli nedostupnosti môže stať luxusným tovarom zobrazený najskôr Hlavné správy.

ZDROJ >>

Komentujte :)