Bratislava 1. februára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Jens Meyer)

Len pred niekoľkými dňami sa Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dohodlo so sociálnymi partnermi o zvýšení príplatkov za prácu počas víkendov, v noci a počas sviatkov. Pekári túto dohodu vítajú, no apelujú na vládu, aby začala konať aj pri úprave zákona o cenách, ktorý stanovuje minimálne ceny, za ktoré by mali chlieb a pečivo dodávať do obchodov. Chcú zachrániť tradičné pekárstvo na Slovensku.
Ilustračné foto

Vďaka dohode rezortu práce so zamestnávateľmi uvidia pracujúci na výplatných páskach viac v dvoch fázach – od začiatku mája tohto roka a od začiatku budúceho roka. Aj napriek tomu, že zvýšenie príplatkov nie je také dramatické, ako sa pôvodne očakávalo, slovenskí pekári združení v Rade pekárov SR hovoria, že vláda stále nevyriešila roky starý problém – neaktuálny zákon o cenách. Práve ten má totiž určovať, za aké minimálne ceny môžu predajne a obchodné reťazce odkupovať základné pekárenské výrobky ako chlieb či rožky.
„Rada pekárov SR, ktorá združuje 12-tisíc pekárov na našom trhu, avizovala vo svojich pripomienkach k predkladanému návrhu, že akékoľvek zvýšenie príplatkov bude musieť byť vykompenzované zvýšením vstupnej ceny výrobkov. A to tak, že sa legislatívne upravia minimálne odbytové ceny chleba a pečiva, t. j. ceny sa budú odrážať od skutočných nákladov, ktoré máme na výrobu. Tie, o ktorých hovorí aktuálna legislatíva, sú štyri roky staré a ďaleko za skutočnými nákladmi. Ak sa nič nezmení, tradičné slovenské pekárstvo skončí a čerstvé výrobky nahradia výrobky z dovozu či mrazené polotovary,“ hovorí predseda Rady pekárov SR Vojtech Gottschall.
Slovenskí pekári už dlho hovoria, že majú čoraz väčší problém absorbovať nízke odbytové ceny, každoročne sa zvyšujúcu minimálnu mzdu,  rast cien vstupov a najnovšie aj vyššie príplatky. Neaktuálnosť zákona o cenách ich výrazne brzdí vo vyjednávaniach o dodávkach základných pekárenských výrobkov – chleba a pečiva – do niektorých obchodných reťazcov. Za súčasného legislatívneho stavu je úprava ich cien závislá od dohody dodávateľa s odberateľom, pričom štát do tejto cenotvorby nezasahuje, no v rokovaniach sú pekári často neúspešní. Pekári preto požadujú spomínanú cenovú reguláciu.
„Nikto nemôže dlhodobo podnikať s negatívnymi výsledkami. Obchodníci často odmietajú zvýšiť predajné ceny na pultoch a roky sa ceny základných pekárenských výrobkov nemenia. Pre pekárov je to veľký problém – my si vyššie náklady nemáme kde pretaviť, no obchodník má vďaka širokému sortimentu príležitosti na pretavenie nákladov omnoho väčšie. Ide v podstate o patovú situáciu, ktorú by pomohla vyriešiť cenová regulácia, a teda určenie minimálnych odbytových cien vo forme ekonomicky oprávnených nákladov,“ dodal predseda Rady pekárov SR Vojtech Gottschall.
Pekári rovnako požiadali vládu Slovenskej republiky o zásadnú podporu ich návrhov pri príprave zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorou sa v súčasnosti zaoberá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Cieľom navrhovaného zákona by podľa pekárov malo byť zásadné zlepšenie pozície dodávateľov vo vzťahu k odberateľom a prísnejšie posudzovanie nekalých obchodných praktík.