Belehrad 25. decembra 2016 (HSP/Foto:Oto Filip)

Sú tu Vianoce, za nimi aj Silvester, sviatky opodstatnene označované za najkrajšie v roku. Ich príchod a dych cítiť nielen v našich prostrediach, ale aj v Novom Sade, Belehrade, iných väčších a menších mestách

Naši krajania v Srbsku tiež oslavujú najkrajšie sviatky rokaNaši krajania v Srbsku tiež oslavujú najkrajšie sviatky roka

Lebo sú to dni naše, rodinné, najpoetickejšie, plne dobrej pohody a dobrej vôle, porozumenia, štedrých prianí, lásky. Ako sa však na ne pripraviť, čo prichystať, čo darovať? Lebo, slávnostné chvíle sa opakujú rok čo rok, no menia sa okolnosti, možnosti a potreby a načim sa tomu prispôsobiť.

Len ak sa zoberie taký, navonok detail, ako je umenie obdarúvať, človek si uvedomí, že sa mu, ako aj každému inému v živote, treba učiť. A keďže hodnota daru  je vo vzťahu k druhému človeku, nie v cene predmetu, jasné je, že to znamená vedieť sa zamyslieť nad potrebami iných, nad ich situáciou, náladou, želaním…

Alebo taká štedrovečerná hostina. Jej úspešnosť nezáleží len na tom, koľko dobrôt, lahôdok sme pripravili, ale najmä od dobrej nálady, príjemnej pohody jej účastníkov, od členov rodiny po hostí.

A ak si človek nevie dať rady čo ponúknuť, ako sa obliecť, ako vyzdobiť stromček, ako byť originálny, tak to všetko môžu riešiť rôzne rady z rôznych publikácií, časopisov, novín. Napríklad jedna z kapitol Malého lexikónu spoločenského správania sa s názvom Slávnostné príležitosti autorky M. Jánošovovej a kol. Keďže sa u nás však ťažko dostať k nej, je tu kópia jednej zo strán s receptami na medovníčky alebo mačacie očká.

Mnohí, ktorí cestujú na Slovensku, si v uplynulých decembrových dňoch mohli na stánkoch všimnúť aj to, že je decembrové číslo časopisu pre domácich majstrov Urob si sám  logicky hlavne venované najlepším vianočným receptom. Ako to vyzerá v slovenskom podaní, si možno pozrieť na jednej zo snímok. Nuž nezostáva iné, ako sa dať  skutočne vážne do posledných príprav. Lebo je času už ozaj málo…

Oto Filip