Štokholm 19. apríla 2018 (HSP/Sputnik/Foto:pexels)
 

Pravidelná spotreba orechov môže značne znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. K takýmto záverom došli švédski lekári. O ich práci píše EurekAlert.

Ilustračné foto

Výskumu sa zúčastnilo 60 tisíc obyvateľov Švédska vo veku od 45 do 83 rokov. Dobrovoľníci povedali o svojich stravovacích návykoch a o spôsobe života. Potom lekári pozorovali ich zdravotný stav v priebehu 17 rokov.
V priebehu tejto doby u nich bolo zafixovaných 4983 srdcových záchvatov, 917 z nich bolo smrteľných, v 3160 prípadoch šlo o srdcové zlyhanie a v 7550 prípadoch došlo k fibrilácii siení (jeden z typov arytmie).
Vedci určili, že u milovníkov orechov je riziko vzniku srdcového zlyhania o 20 % nižšie. Pričom pri spotrebe porcie orechov 1 až 3 krát za mesiac k fibrilácii siení dochádzalo o 12 až 18 % menej.
Lekári vysvetľujú, že orechy sú prameňom zdravých tukov, minerálov a antioxidantov, ktoré pozitívne ovplyvňujú stav kardiovaskulárneho systému.
 

Príspevok Konzumácia orechov môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení zobrazený najskôr Hlavné správy.