Svet 8. marca 2018 (HSP/Foto: TASR/AP-Jens Meyer)

Potom, čo sa kampaň Metoo prehnala filmárskym svetom, kritička reštaurácií Mary Scherpeová v rozhovore pre nemecký Der Stern poukazuje aj na obťažovanie žien aj v oblasti gastronómie
Ilustračné foto

“Už nemôžeme akceptovať, že obťažovanie v kuchyni je bežnou praxou,” vraví Mary Scherpeová, ktorá hovorí aj o obťažovaní žien aj zo strany zákazníka-hosťa. Ale zameriava sa hlavne na kuchyňu, kde podľa nej muži často slovne nevhodne okomentujú výzor či konanie ženy.
“Po prvé, potrebujeme viac žien na vedúcich pozíciách,” navrhuje s tým, že “potom v kuchyniach dochádza k citlivejšiemu riešeniu sťažností” a ženy prestanú byť zaznávané a podceňované mužmi, ktorí si potom nedovolia narážky sexuálneho charakteru voči ženám.
Niekedy však nemusí ísť o obťažovanie, ale len o kompliment zo strany muža, no Scherpeová oponuje: “Osobne nepoznám žiadneho človeka, ktorý nedokáže rozlíšiť medzi obťažovaním a vážnym komplimentom.”
“Myslím, že je nevyhnutné vytvoriť atmosféru, v ktorej obťažovaní a diskriminovaní môžu hovoriť o tom otvorene – bez toho, aby boli obvinení z klamstva, že si nesprávne vyložili situáciu alebo aby nakoniec boli na vine oni sami. Musí existovať ochota počúvať týchto ľudí a uznávať ich skúsenosti,” navrhuje Scherpeová.
Ďalší z návrhov, ktoré Scherpeová spomína, sú stále populárnejšie modely otvorených kuchýň. Každý návštevník reštaurácie do nich vidí, čo má dopad na správanie kuchárov.

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.