Bratislava 17. apríla 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR – Roman Hanc)

Veľkonočné sviatky sú spojené s konzumáciou väčších porcií ťažších jedál, súčasne sa často pije viac alkoholu. Rôzne tráviace ťažkosti sa tak nevyhýbajú ani zdravým ľuďom. Odborník preto radí nezabúdať na heslo všetko s mierou. “Odporúčame jesť s rozumom, dopriať si rozumné množstvo, ale nepreháňať to,” uviedol pre TASR docent Tomáš Koller, gastroenterológ z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB)

Ilustračné foto

Hodovanie môže spôsobiť problémy najmä u ľudí, ktorí trpia ochoreniami žlčníka a žlčových ciest, podžalúdkovej žľazy a pečene. Tráviace ťažkosti však môžu postihnúť aj zdravých ľudí.

Nárazové prejedanie a konzumácia alkoholu sa podpisujú pod ťažkosti vo forme ťažoby až bolestí brucha, nafukovania a hnačiek aj u zdravých. “Najhoršia je kombinácia mastné jedlá vo veľkom množstve a alkohol,” povedal docent Koller s tým, že dôsledkom je riziko pankreatitídy či žlčníkových problémov.

Opatrní by tiež mali byť chorí na vysoký tlak. Vyvarovať by sa mali nadmernej konzumácie soli, veľa je jej v údenom, slaných polotovaroch, čipsoch. Netreba tiež zanedbať pohybovú aktivitu, vhodné sú napríklad prechádzky.

V prípade prejedenia netreba hneď utekať k lekárovi. Toho treba vyhľadať až pri intenzívnych bolestiach brucha, pri ktorých nie je možné nájsť úľavovú polohu, alebo intenzívnych bolestiach, ktoré pretrvávajú tri-štyri hodiny. Rovnako pokiaľ bolesti sprevádza vracanie, zastavenie odchodu stolice a vetrov. Zhoršenie ochorenia pečene sa môže prejaviť ožltnutím, prípadne môžu byť prítomné poruchy vedomia.

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.