Washington 19. marca 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Frank Hormann)
 

Takmer každý deň si na jedálny stôl položíte celý zoznam smrtiacich jedov a dokonca o tom neviete.

Ilustračné foto

Príbehy, že pre telo nie je nič lepšie než zelenina a ovocie, by neboli tak presvedčivé, keby každý vedel o látkach obsiahnutých vo väčšine z nich. Našťastie, aby ste dostali smrteľnú dávku jedu z rastlín, musíte zjesť naozaj veľa, ale dostať nejakú chorobu je tiež nepríjemné, že? Zvláštnu pozornosť venujte týmto potravinám:
Zemiaky
Pod vplyvom slnečného žiarenia sa na zemiakoch objavuje chlorofyl. Okrem toho slnko vedie k uvolneniu toxických látok, glykoalkaloidov. Dávajte pozor na zelené klíčky na zemiakoch, bude lepšie, keď ich jednoducho vyhodíte.

 
Muškátový oriešok
Muškátový oriešok sa najčastejšie používa ako korenie v malých množstvách. Ale len to trochu preženiete a obyčajné korenie sa zmení v jed. Muškát obsahuje látku myristicín, jed, ktorý vedie k veľmi nepríjemným následkom, dokonca i k smrti.
 
Sladké drievko
Sladké drievko je koreňom rastliny s vysokým obsahom glycyrrhizovej kyseliny. V žiadnom prípade nejedzte sladké drievko každý deň, jeho kyselina vedie ku zvýšeniu hladiny krvného tlaku a môže dokonca spôsobiť problémy so srdcom.
 
Ryža
Nelúpaná ryža môže obsahovať významné množstvo arzénu. Z dlhodobého hľadiska ryžová výživa neprinesie nič dobré, takže ryžu je možné mať na stole maximálne dvakrát alebo trikrát týždenne.
 
Šafrán
V stredoveku bol šafrán považovaný za jedno z najdrahších korení na svete. Teraz ho používame príležitostne a postupne ho pridávame k niektorým pokrmom. Ale mali by sme byť opatrnejší — približne 10 gramov šafránu môže byť smrtiaca dávka i pre dospelých.
 
Škorica
Najčastejšie máme v domácnostiach čínsku škoricu, kasiu. Obsahuje veľa kumarínu, čo je látka, ktorá má veľmi negativny účinok na pečeň. Nepreháňajte to s týmto chutným, ale veľmi škodlivým korením.
 
Ľan
Ľanové semienko môže byť zdravé — obsahuje veľké množstvo vlákniny a omega-3 tukov. Ale neustále by sa nemalo používať. V nadmerných množstvách produkujú ľanové semienka látku, z ktorej vzniká smrteľná kyselina kyanovodíková.
 
Príspevok Jedzte správne: Jedovaté jedlá, ktoré sa každodenne objavujú na vašom stole zobrazený najskôr Hlavné správy.