Brusel 12. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Vyše 50 hostí sa zúčastnilo dnešného seminára Dvojaká kvalita potravín, ktorý pripravilo Stále zastúpenie SR pri EÚ v Bruseli. Ide o tému, ktorá nie je pre inštitúcie EÚ nová, ale treba ju stále pripomínať, uviedol veľvyslanec SR pri EÚ Peter Javorčík v rozhovore pre TASR.
Na snímke stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík

Javorčík zdôraznil, že seminár je síce iniciatívou Stáleho zastúpenia SR, ale od dnešného podujatia očakáva prítomnosť širšej škály ľudí, ktorí sa zaoberajú témou potravinárstva a ochrany spotrebiteľov.
Podľa jeho slov nejde o novú tému pre európske inštitúcie, o dvojakej kvalite potravín hovorili aj premiéri a prezidenti na marcovom summite EÚ, ako však dodal, stále treba vysvetľovať podstatu veci, lebo ide o fenomén, ktorý v iných členských krajinách Únie, mimo regiónu strednej a východnej Európy, až tak nevnímajú alebo nepoznajú.
“Cieľom dnešného seminára je na základe skúseností alebo praktických príkladov poukázať, v čom je problém, a priblížiť túto tému v praktickej rovine európskym inštitúciám, ďalším členským krajinám EÚ a zástupcom organizácií, ktoré sa touto problematikou zaoberajú,” vysvetlil Javorčík.
Na seminári vystúpili experti Európskej komisie zaoberajúci sa právami spotrebiteľov, viacerí poslanci Európskeho parlamentu z výborov pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov, predstavitelia veterinárnych správ zo Slovenska a Maďarska, riaditeľka Odboru pre bezpečnosť potravín ministerstva poľnohospodárstva Českej republiky, zástupkyňa Chorvátskej potravinovej agentúry, ktorá je členkou komunikačného tímu Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), a tiež generálny riaditeľ Európskej asociácie značkových výrobcov (AIM) Alain Galaski.
AIM združuje okolo 1800 spoločností všetkých veľkostí z 21 európskych krajín.
Sara Mikrutová Vunjaková z Chorvátskej potravinovej agentúry upozornila na prieskum v Chorvátsku, ktorý vystihuje aj názory spotrebiteľov v ostatných krajinách strednej a východnej Európy a podľa ktorého si na základe rôznej kvality potravín doma a v západnej časti Európy až 70 percent respondentov myslí, že sa ocitli v kategórii druhoradého občana.