Jahodové lány v Maduniciach sa už červenajú plodmi a čakajú na samozberačov

Madunice 21. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)
 
Teplé počasie predchádzajúcich týždňov umožnilo začať v trnavskom regióne so samozberom jahôd. Uplynulý víkend medzi prvými otvorili zberačom svoje jahodové polia poľnohospodári v Maduniciach v okrese Hlohovec. Sobotu i nedeľu využili záujemcovia na zásobenie sa v malom i veľkom z obce i širšieho okolia.

Ilustračné foto

“Máme otvorené denne,” povedal pre TASR dozorca zberu Juraj Petrgal. Tohtoročná úroda sa podľa neho ukazuje byť lepšia ako vlaňajšia, jahôd by malo byť dosť. Zberači, ktorí nemajú vlastnú záhradku a chcú si vychutnať chuť čerstvo pozberaných plodov, môžu prísť s košíkmi a natrhať si, koľko potrebujú. “O našich jahodách hovoria, že sú voňavé a sladké, preto sa sem každoročne vracajú,” dodal. Ak niekoho ‘nepripraveného’ upúta cestou cez obec informačná tabuľa o samozbere, môže sa zastaviť a malý košík jahôd si aj zakúpiť. No nazbieraných jahôd pre takýchto záujemcov je menej, uprednostňujú samozber.
Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo Madunice má zasadené jahody na ôsmich hektároch, zber by mal trvať okolo dvoch týždňov v závislosti od záujmu a počasia. Jahody sú vysadené vždy na troch poliach, k predaju bývajú plody najstarších, trojročných rastlín. “Keď je dobrý rok, tak sa nazbiera aj päť-šesť ton,” dodal.
V prvých dňoch chodia zberači po jahody na priamy konzum. “Sú veľké a šťavnaté, za hodinku pribudne v košíkoch či prepravkách aj 15 kilogramov,” dodal Petrgal. V druhej vlne si potom chodia po jahody na ďalšie spracovanie, na zaváranie, džemy, zmrazovanie. Družstiev, ktoré poskytujú svoju úrodu na samozber, nie je veľa. “Väčšinou sa pestovatelia združujú do skupín, v Maduniciach sme malé družstvo a robíme to hlavne pre ľudí,” dodal dozorca na jahodovom poli. V regióne Trnavy takto ponúkajú každoročne na samozber jahôd svoju úrodu aj v Majcichove, Vlčkovciach, Bučanoch alebo Borovciach.
 
SPPK: Samozbery jahôd poukazujú na enormný nedostatok sezónnych brigádnikov
Začínajúce samozbery jahôd poukazujú na enormný nedostatok sezónnych brigádnikov. Priniesť zdravé a čerstvé ovocie alebo zeleninu na spotrebiteľský stôl pri súčasnom počte zamestnancov a brigádnikov sa z roka na rok ukazuje ako čím ďalej tým väčší problém. Zdôraznila to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Poľnohospodári podľa nej pestujú jahody na rozlohe približne 140 hektárov. Vďaka relatívne priaznivému jarnému počasiu sa už v týchto dňoch začínajú samozbery jahôd. Pestovatelia avizujú sľubne vyzerajúcu úrodu. Poľnohospodárske výrobno-obchodné družstvo v Maduniciach otvorilo svoje jahodové plantáže pre spotrebiteľov už 19. mája. Jeho podpredseda Oliver Šiatkovský, ktorý je zároveň členom predstavenstva SPPK, jahody pestuje už dve dekády. Posledné roky však s minimom brigádnikov.
“Máme stále obrovský problém s počtom sezónnych zamestnancov. Podniky nevedia prilákať dostatočné množstvo sezónnych brigádnikov, pretože o tento druh práce nie je záujem. My pri pestovaní nepoužívame žiadne herbicídy, preto sú naše jahodové plantáže veľmi náročné na udržiavanie,” uviedol Šiatkovský.
Holéciová zdôraznila, že pre pestovateľov bude v budúcnosti obzvlášť žiaduce, aby štát pripravil také podmienky na sezónne zamestnávanie, vďaka ktorým by sa pestovateľom uľahčila vyhrotená situácia s nedostatkom ľudí. “Dnes je situácia už taká neúnosná, že si nemôžeme vyberať, koho budeme zamestnávať. Sme vďační za každú pomocnú ruku, ktorá k nám príde, či je to brigádnik z našej dediny, alebo z okolia. Obávam sa, že pri neriešení situácie bude v budúcnosti Slovensko nútené zamestnávať najmä cudzincov, napríklad z Ukrajiny, Rumunska či Srbska. Preto je dôležité myslieť na výrazný úbytok pracovných síl už dnes,” doplnil Šiatkovský.
Hovorkyňa SPPK dodala, že naši pestovatelia ešte vlani navrhovali, aby sa úbytok pracovných síl zvyšoval prostredníctvom tzv. inštitútu sezónnych prác, ktorý by riešil zamestnancov pracujúcich práve v špeciálnej rastlinnej výrobe, aj vrátane cudzích štátnych príslušníkov. Inštitút sa však dodnes nepodarilo vytvoriť. Podľa pestovateľov je veľmi dôležité, aby sa tento vypuklý problém nepodceňoval. V avizovanej koncepcii ďalšieho vývoja poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku do roku 2030, o ktorej hovoril minulý týždeň aj predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), by preto malo byť jasne zadefinované, akým spôsobom bude štát zvyšovať počet pracovníkov v týchto odvetviach už aj s pomocou cudzích štátnych príslušníkov.
 
Príspevok Jahodové lány v Maduniciach sa už červenajú plodmi a čakajú na samozberačov zobrazený najskôr Hlavné správy.

ZDROJ >>

Komentujte :)