Bratislava 1. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR/AP- Kirsty Wigglesworth)

Slovenskí priaznivci vínneho moku radi ochutnávajú rôzne “módne” vína, popritom však ostávajú verní obľúbeným odrodám a vínam, ktoré sú vyrobené prirodzenými metódami. Svoju skúsenosť s preferenciami zákazníkov tak zhrnuli vinár Martin Pomfy z pezinského vinárstva Mavín a hlavná agronómka vinárstva Elesko Soňa Bugáňová
Ilustračné foto

“Domáci trh má rád mladé, svieže, voňavé vína, ktoré chcú konzumenti nedočkavo a čo najskôr ochutnať,” hovorí Pomfy. Hoci podľa neho takéto vína vyhrávajú rôzne súťaže, zväčša nie sú odrodové a neprežijú ani rok. “Vína vyrobené prirodzenými metódami sú takisto moderné a zaujímavé, ale potrebujú dlhší čas, aby ukázali svoju hodnotu. Za tento čas prejde drvivá väčšina súťaží s vínom a prídu žiadané vína z ďalšieho ročníka,” dodáva vinár spoločnosti Mavín.
Ako uviedol, “in” sú podľa jeho skúseností najmä sýtené biele a ružové vína s jemným zvyškovým cukrom a tzv. slovenské “novošľachtence”. V podobnom duchu sa vyjadrila aj Bugáňová. “Podľa mňa sú stále módne predovšetkým biele a ružové vína so zvyškovým cukrom,” povedala.
Obaja experti našli zhodu aj pri vymenovaní obľúbených odrôd slovenských milovníkov vína. “V Elesku patria jednoznačne medzi najobľúbenejšie vína z odrôd Pálava, Rulandské šedé, Cabernet Sauvignon, pokiaľ ide o červené vína, zákazníci preferujú najmä Dunaj či Frankovku,” priblížila hlavná agronómka spoločnosti.
“Cabernet Sauvignon, Rulandské šedé, Cabernet Sauvignon rosé, Devín, Dunaj a Pálava,” uzavrel vymenovaním najobľúbenejších odrôd slovenských konzumentov Pomfy.

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.