Bratislava 21. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

Kačacie pečienky a mäsové prípravky po dátume spotreby, lokše v prepravkách skladované priamo na zemi či balené kuracie mäso označené ako bravčové. Ide o pochybenia zistené hygienikmi na tohtoročných vianočných trhoch po celom Slovensku.

Ilustračné fotoIlustračné foto

Úrady zdravia kritizovali miestami aj znečistené chladiace boxy a pracovné stoly. Vyplýva to z nedávnej kontroly, hygienici ju robili v čase od 28. novembra do 17. decembra.

“Do akcie sa zapojili všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva, spolu skontrolovali 522 stánkov, nedostatky zistili v 42 prípadoch, čo predstavuje asi osem percent,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najviac stánkov skontrolovali v Prešovskom kraji (97), Košickom (92) a Žilinskom (86). “Čo sa týka miest, najviac sme ich prezreli v Bratislave a Košiciach,” priblížil Mikas. Povolenie na prevádzku nemali podľa neho tri stánky.

Mimoriadna kontrola podľa Mikasa neodhalila žiadne závažné hygienické nedostatky. Na mieste ukladali hygienici pokuty, za zistené nedostatky ich dokopy uložili 26 v celkovej sume 2309 eur. Najviac a v najvyššej sume ich bolo v Bratislavskom kraji (10 pokút v sume 1250 eur.). Kontrolóri laboratórne preskúmali vzorky 124 potravín, polotovarov a hotových jedál. Nevyhoveli dve. V jednom langoši našli vyšší počet kvasiniek, v žemli s kuracím mäsom zase zistili vyšší počet koliformných baktérií. “V kontrolách budeme aj naďalej pokračovať,” dodal Mikas.