Hygienici evidujú ďalší prípad salmonely v mäse z Brazílie

Bratislava 6. apríla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-MPaRV SR)

Hygienici predbežne zistili prítomnosť salmonely v ďalšej vzorke mäsa z Brazílie. Ide o kuracie rezne solené, ktoré pochádzajú zo zariadenia spoločného stravovania. Prebiehajú však ešte ďalšie analýzy tejto vzorky. O ich výsledkoch budú hygienici informovať v najbližších dňoch.

Ilustračné foto

TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Od 23.3. do 4.4. vykonali hygienici spolu 3884 kontrol v 3779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach bolo zistené mäso, respektíve mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokomrazené – v celkovom množstve 24.244 kg. Zároveň 1273 zariadení spoločného stravovania bolo kontaktovaných telefonicky, prípadne emailom. Celkovo 68 vzoriek mäsa a mäsových výrobkov bolo odobraných na laboratórnu analýzu.

Zatiaľ v troch vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie odobraných v zariadeniach spoločného stravovania bola potvrdená prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Heidelberg. “Išlo o mäso dodané do zariadení spoločného stravovania od oficiálnych dodávateľov v Slovenskej republike, ktorých úradná kontrola je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR,” uviedol Mikas.

Ako dodal, mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov budú prebiehať aj naďalej.

Hlavné Správy

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.