Praha 23. októbra 2017 (HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

Počet obyvateľov Zeme sa stále prudko zvyšuje. S tým súvisí aj zvyšujúca sa chudoba a hladomor v mnohých regiónoch. Tradičné poľnohospodárske plodiny prestávajú stačiť a podľa niektorých prognóz hrozí ľudstvu potravinová kríza. “Metódy, ktoré nás od nej už raz zachránili, sú ale vyčerpané,” varuje český rastlinný genetik Jaroslav Doležel.
Ilustračné foto

“Podľa údajov z tohto roku opäť stúpa počet ľudí, ktorí trpia hladom, už je ich viac ako 800 miliónov. To je na zamyslenie. Toto číslo totiž už trinásť rokov klesalo alebo sa držalo v stave, kedy hladom trpel jeden z jedenástich obyvateľov planéty. Teraz už je to jeden z deviatich. Podľa optimistických vízií sa pritom očakávalo, že do roku 2030 hlad zo sveta zmizne. Teraz však nastal obrat a nemali by sme to brať na ľahkú váhu.” upozornil odborník.
V súčasnosti až dve tretiny všetkej energie získavame iba zo štyroch plodín: pšenica, ryža, kukurica a sója. “Je to výsledok toho, čo sa odohralo pred mnohými tisíckami rokov pri vzniku poľnohospodárstva. Naši predkovia si tieto druhy rastlín vybrali a postupne ich zušľachťovali. V súvislosti so zmenou klímy však musíme počítať s tým, že ich bude treba doplniť ďalšími druhmi, ktoré sú novým podmienkam lepšie prispôsobené. Už teraz bežia výskumné programy zamerané na domestikáciu niektorých planých druhov, ktoré by raz mohli pomôcť so zabezpečením dostatku potravy, uviedol Doležel pre český časopis Týden.
Medzi plodinami, ktoré sa testujú ako možná náhrada je viacero druhov tráv. “Zaujímavé sú trávy, ktoré sa vzdialene podobajú predchodcom našich obilnín. Napríklad v Spojených štátoch beží výskumný program zameraný na domestikáciu pýru prostredného a vyzerá to veľmi nádejne. Hlavnou motiváciou je vytvoriť novú plodinu, ktorá bude lepšie prispôsobená súčasným klimatickým podmienkam. Tento druh pýru má oveľa väčší a hlbší koreňový systém, takže si ľahšie poradí s nedostatkom vody. Svojimi koreňmi zlepšuje štruktúru a vlastnosti pôdy, a navyše je trvalá: na poli môže zostať aj niekoľko rokov. To je výhodné, pretože potom nie je nutné, aby ťažká poľnohospodárska technika kvôli orbe a hnojeniu rok čo rok poškodzovala štruktúru pôdy. Nedávno sa z jeho semien podarilo upiecť chlieb a uvariť pivo. Takže to naozaj vyzerá nádejne. V porovnaní s pšenicou sú však výnosy stále nízke a zrniečka malá. Americkí kolegovia pred sebou teda majú ešte veľa práce.”
Úplne nové plodiny by sa podľa vedcov mohli objaviť už o niekoľko desiatok rokov. “Je to veľmi ošemetné, existujú rôzne teórie. Podľa jednej z nich bude ľudstvu v roku 2050 schádzať tretina potrebných kalórií. Očakáva sa totiž, že do tej doby narastie svetová populácia o ďalšie dve miliardy, čo je obrovské číslo,” povedal v závere genetik Jaroslav Doležel.