Nemecko 4. decembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Gero Breloer)

Sociálni demokrati a Zelení vo Výbore pre životné prostredie Európskeho parlamentu chcú zabrániť používaniu fosfátov v hlboko zmrazenom mäse. Kvôli tomu by sa nemali ponúkať niektoré obľúbené jedlá, akým je pre Nemcov aj kebab
Ilustračné foto

V Nemecku sa každodenne predá až 2,2 milióna kebabov. Ako prvý vyšiel denník Bild so správou, že sa kebab môže prestať konzumovať, pretože obsahuje fosfáty. Tie sú totiž potrebné k tomu, že spájajú vodu a zabezpečujú, aby rôzne mäsové zložky navzájom dobre držali. Bez nich by mäso pripichnuté na veľkom špíze vyschlo, rozpadávalo by sa a nevarilo rovnomerne.
O možnom konci kebabu sa potom zmieňovali aj sociálne siete, na čo poslanci Európskeho parlamentu zareagovali s vyjadrením, že “kebab nie je v súčasnosti v ohrození”. Aj preto, že priamu rozhodovaciu právomoc nemá v tejto veci Európsky parlament.
V súčasnosti v právnych predpisoch EÚ nie je použitie fosfátov v hlbokozmrazenom mäse jasne regulované. Nie je výslovne povolené, ale ani výslovne zakázané, preto ich čerstvé mäso obsahuje, podobne aj ostatné mäsové výrobky. Európska komisia by preto fosfáty v hlbokozmrazenom mäse chcela ponechať, ale k stanovisku Výboru pre životné prostredie sa vyjadrila iniciatíva sociálnych demokratov a Zelených. Tí chcú počkať na štúdiu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý v súčasnosti skúma prísady obsahujúce fosfáty. Ak by sa zistilo, že fosfát v mrazenom mäse je zdraviu škodlivý, Zelení a sociálni demokrati by tak mohli argumentovať proti celkovému schváleniu fosfátov v EÚ.
Renate Sommerová (CDU), členka Výboru pre životné prostredie, na Facebooku obvinila Zelených a sociálnych demokratov tvrdiac, že pridávanie fosfátov nie je zdravotným rizikom: “Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) hodnotí príjem až 4200 mg fosfátu denne ako bezpečný. Pritom jedna dávka kebabu obsahuje len 134 mg fosfátu. Pre porovnanie: Jedením kebabu obyvateľ Únie spotrebuje ročne maximálne toľko fosfátov, koľko je v 1,5 litre koly. ”
Argumentom je aj to, že “80% točených kebabov v EÚ sa vyrába v Nemecku a ich zákazom by došlo k predajným stratám vo výške približne 10,5 miliónov eur denne a k strate 110 000 pracovných miest”. S tým samozrejme nie sú spokojní ani samotní výrobcovia kebabov.
Na plenárnom zasadnutí 11. až 14. decembra má Európsky parlament rokovať a hlasovať o potravinách obsahujúcich fosfáty. Ale ako médiá pripomínajú, Európsky parlament nemá žiadnu priamu rozhodovaciu moc, takže v Nemecku a vo všetkých ostatných krajinách EÚ zatiaľ kebabu zánik nehrozí.