Bratislava 16. marca 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR -Pavel Neubauer)
 
Kresťania oslávia druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských kuchyniach veľké panvice, na ktorých ľudia pražením pripravovali obilné zrná alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej

Ilustračné foto

V kuchyniach sa žito opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.
Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
 
Príspevok Druhá pôstna nedeľa prináša dávne tradície zobrazený najskôr Hlavné správy.