Bratislava 21. mája 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) považuje dodržiavanie kritéria 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií za neopodstatnené a kontraproduktívne

Na snímke prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák

Toto kritérium bolo definované v opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s rozhodnutím Krízového štábu o spustení tzv. 4. fázy uvoľňovania ekonomiky. Pôvodne mali predstavitelia vlády a Hlavný hygienik podľa AHRS deklarovať, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Tak to však podľa AHRS nie je. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informoval generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

„Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády a Hlavného hygienika pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky bolo jasne deklarované, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií preto otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna,“ ozrejmil Marek Harbuľák.

Táto požiadavka podľa AHRS výrazným spôsobom eliminuje počet zákazníkov v reštauráciách. „Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozostupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia,“ pokračoval generálny manažér AHRS.

Z ekonomického hľadiska uplatnenie plošného obmedzenia podľa AHRS nedáva zmysel pre otvorenie väčšiny prevádzok verejného stravovania. „Takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činnosti,“ dodal Marek Harbuľák.

AHRS preto žiada Krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiada všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky.

Asociácia hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám. Tiež zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.

Zdroj