Bratislava 16. apríla (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Nie čerstvé vajce, tradičný symbol Veľkej noci, pri varení vo vode pláva. Uviedol pre TASR riaditeľ Novogal, a. s., Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák

Ilustračné foto

“Keď pripravujete vajcia ‘na tvrdo’, dáte ich do nádoby a zalejete vodou a ak plávajú na hladine, tak sú zaručene staré. Obsahujú totiž veľkú vzduchovú bublinu, preto plávajú,” spresnil.

Vajce podľa jeho slov na vzduchu “dýcha”, pretože vaječná škrupina nie je hermeticky uzavretá, existuje výmena vzduchu s prostredím. “Čím je vzduchová bublina vo vajci väčšia, tým je vajce staršie,” upozornil.

Čerstvosť vajca možno podľa Birčáka odhaliť aj na panvici pri príprave tzv. volského oka. “Ak sa vajce po rozbití škrupiny roztečie po panvici, znamená to, že vajce je staré, vaječný bielok nedrží pokope. Ak je vajce čerstvé, aj na panvici sa drží v guľatom tvare,” podčiarkol.

Vajcia riaditeľ hydinárskeho podniku radí skladovať v domácnosti na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. “Skladovacia doba čerstvých vajec je 28 dní. Na obale s vajcami má spotrebiteľ informáciu o lehote spotreby. Odporúčam nekupovať vajcia jeden či dva dni pred skončením záruky,” dodal Birčák.

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie je spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama je niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chceme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.