Svet 17. februára 2018 (HSP/sputnik/Foto: TASR- Radovan Stoklasa)

Niektoré potraviny jeme takmer každý deň a často ich nakupujeme do zásoby a potom sa smutne pozeráme na preslnivý chlieb a zožltnutú zeleninu. Alebo naopak nakupujeme téglik smotany kvôli jednej lyžici do šalátu a o dva dni vidíme, že sa pokazila
Ilustračné foto

Portál AdMe.ru radí, aby sme si zapamätali jednoduché tajomstvá. Pomôžu nám dlhšie uchovať rýchlo sa kaziace potraviny a ušetriť tak peniaze.
1. Chlieb
Nakupujte celý bochník a nie krájaný. Kôrka musí chrániť striedku pred kyslíkom a v takom prípade chlieb nebude tvrdnúť. Rozkrojte bochník uprostred. Odkrojte krajec z každej strany a potom pevne pritlačte obe polovice. Tak uchovajte bochník v sáčku alebo v špeciálnej nádobe na chlieb.
2. Smotana a jogurt
Tieto potraviny sa obyčajne predávajú v plastových nádobkách zalepených fóliou, ktorá sa ľahko odtrháva. Aby sa smotana a jogurt neskazili príliš skoro, pevne zabaľte nádobku do hliníkovej fólie. Ale aj napriek tomu uchovávajte tieto potraviny ďalej od cibule, cesnaku a citrusových plodov, aby nevstrebávali postranné zápachy.
3. Тvaroh
Tvaroh nevydrží dlho, ale aby neskysol za jeden deň, je možné použiť obyčajný trik. Preložte tvaroh do sklenenej alebo smaltovanej nádoby, položte kocku cukru a pevne uzavrite. Cukor spomalí okysličovanie potraviny.
4. Syr
Aby sa syr nekazil, neuchovávajte ho v plastovom vrecku, ale zabaľte ho do pergamimu alebo do voskového papiera. Aby potravina nesplesnivela, položte vedľa kocku cukru, a aby neoschol, pomažte kraje trochou oleja.
5. Listová zelenina
Aby sa dlho udržala listová zelenina čerstvá, je možné ju zmraziť obyčajným spôsobom, ktorý uľahčuje život. Nakrájajte vašu obľúbenú zeleninu, rozložte ju do formičiek na ľad, zalejte vodou a dajte do mrazničky. Potom presypte kocky do vrecka, aby zostali formičky voľné. Môžete rýchlo rozmraziť potrebné množstvo zeleniny alebo pridať tieto kocky priamo do polievky.
6. Citrón
Uchovávajte citróny v chladničke tak, že ich zabalíte každý zvlášť do papiera – ten odoberie prebytočnú vlhkosť a ovocie nebude hniť a v prípade infekcie sa nenakazia ostatné potraviny. Rozkrojený citrón je možné uchovávať v špeciálnej nádobe alebo použiť domáci trik: položiť rozrezanú stranou na tanierik, posypaný soľou alebo cukrom, prikryť kelímkom a omotať fóliou.
7. Мrkva
Aby sa mrkva nekazila, nezačala klíčiť a zostala chutná a chrumkavá, v prvom rade je potrebné odstrániť vňať. Potom dobre umyte koreň, omotajte vlhkou utierkou a uchovávajte v chladničke. Ďalším variantom je položiť mrkvu do nádoby s vodou a tiež uchovávať v chladničke. Ak sa vám zdá, že sa voda stáva kalnou, jednoducho ju vymeňte.
8. Huby
Pozorne sledujte dátum spotreby nakúpených húb. Doma je lepšie preložiť ich do papierového vrecka. Pokiaľ ho nemáte po ruke, jednoducho položte na dno nádoby obrúsky, položte tam huby a zvrchu tiež prikryte huby obrúskami.