12. marca 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)
Spotrebovať potraviny po uplynutí lehoty je dosť riskantné. Existuje však niekoľko potravín, pri ktorých na ich spotrebu nemusíme myslieť, pretože sa nekazia dlhé roky a dokonca aj storočia.

Ilustračné foto . Vystavený med v stánku včelára počas 20. ročníka Dní ovocia a medu v obci Trebichava v okrese Bánovce nad Bebravou 1. októbra 2016.

Tu je prehľad 10 potravín, ktoré sa môžu uchovávať prakticky večne a pritom nestrácajú svoju nutričnú hodnotu.
1. Ryža
Najlepšia teplota pre uchovávanie ryža je 4,5 ° C a menej. Ako nádoba pre jej uchovanie je najvhodnejšia nádoba z potravinárskeho plástu (PETE) alebo poháre. Ako ukázal výskum, ak sa dodržiavajú tieto podmienky, ryžu možno uchovávať do 30 rokov a pritom produkt nestratí svoje nutričné ​​vlastnosti a arómu.
2. Sušené mlieko
Sušené mlieko, vyrobené podľa všetkých technologických noriem, sa môže uchovávať neurčene dlho a pritom si zachová svoju nutričnú hodnotu. Jedinou podmienkou je uchovávať tento produkt v hermeticky uzavretej nádobe.

3. Sójová omáčka
Sójová omáčka sa môže konzumovať najmenej tri roky, a to aj v prípade, keď je nádoba otvorená. Doba spotreby omáčky v hermetickej nádobe môže byť oveľa dlhšia. Všetko záleží na druhu sójovej omáčky, na spôsobe jej prípravy, na kvalite, a tiež na teplote, pri ktorej sa uchováva.
Napríklad kvalitnú omáčku možno získať len spôsobom prirodzeného kvasenia, ktoré trvá od niekoľkých mesiacov do dvoch rokov. Tá sa môže uchovávať viac ako tri roky. Takže opatrne so značkami, ktoré do nej pridávajú chemikálie pre urýchlenie procesu.

4. Javorový sirup
Podľa tvrdenia Asociácie výrobcov javorových sirupov Massachusetts, neotvorený javorový sirup sa dá uchovávať nekonečne dlho. Dokonca po otvorení môže byť vhodný na spotrebu počas niekoľkých rokov, ak sa uchováva v chladničke.

5. Sušená fazuľa
Vedci z univerzity Brigama Janga zistili, že po 30 rokoch sa vonkajšia podoba sušených strukovín zmenila, ale všetky vzorky zostali prijateľné na použitie v mimoriadnej situácii. To znamená, že fazuľa, ako i ďalšie strukoviny, sa môžu uchovávať minimálne 30 rokov.

6. Soľ
Vzhľadom na to, že z technického hľadiska je to minerál a nie potravinársky výrobok, nájsť skazenú soľ je prakticky nemožné. Tento produkt je však citlivý na vlhkosť. Keď ju soľ vstrebáva, mení sa na jednú veľkú hrudu, ktorúý bude potrebné rozbiť niečím tvrdým. Avšak soľ zostane soľou.
Mimochodom, jodizovaná soľ sa uchováva len okolo roka. Počas tejto doby jód vyprcháva a liečivé účinky takejto soli zmiznú. Pritom ju možno použiť ako obyčajnú kuchynskú soľ.

7. Tvrdý alkohol
U tvrdého alkoholu ako vodka, whisky, rum a koňak doba spotreby nikdy nevyprší. Dôležité je uchovávať tieto nápoje v tmavom chladnom mieste v tesne uzavretej nádobe.

8. Ocot
Biely ocot je ďalším produktom, ktorého lehota spotreby nikdy nevyprší, ak ho uchovávame v primeraných podmienkach. Najlepším spôsobom je ho uchovávať v originálnej hermetickej fľaši, na chladnom mieste, čo najďalej od zdrojov tepla.

9. Cukor
Cukor sa rovnako ako soľ môže uchovávať nekonečne dlho, obzvlášť ak ho uchovávame v hermetických kontajneroch. Inak vstrebe zo vzduchu vlhkosť a premení sa na jednú veľkú kryhu. Ale ani v tomto prípade cukor nepríde o svoje vlastnosti.
Mimochodom, práškový cukor alebo hnedý cukor, čo sa týka ich vlastností dlhého uchovávania, sa ničím nelíšia od obyčajného cukru.

10. Med
Med môže byť právom považovaný za unikátny produkt, ktorý sa môže uchovávať večne. Jeho štruktúra a zloženie sú mimoriadne nepriaznivé pre baktérie. A uzavretie nádoby s medom obmedzuje kontakt so vzduchom a vlhkosťou, a tak ho robí produktom, ktorý absolútne nepodlieha skaze.
Mimochodom, počas vykopávok jednej z egyptských pyramíd archeológovia našli hrnčeky s medom. Približný vek nálezu je okolo 2 – 3 tisíc rokov. Med bol stále požívateľným a archeológovia ho dokonca ochutnali. Niekoľko rokov potom bol v Gruzínsku nájdený med starček, ktorý mal vek 5 500 rokov.